Catedrala Carlisle, impresionantă clădire medievală a Marii Britanii ce datează din anul 1122

Autor: Andrada Zăncescu

Catedrala Carlisle, situată în nordul Angliei în orașul Carlisle din regiunea Cumbria și foarte aproape de granița cu Scoția, este o biserică aflată sub supravegherea Bisericii Angliei, ce datează din anul 1122. În acest lăcaș de cult au fost ținute slujbe, fără întrerupere, timp de 900 de ani.

 

Catedrala Carlisle nu se numără poate printre cele mai cunoscute catedrale medievale a Marii Britanii, nu este nici foarte mare, însă datorită istoriei și poziției geografice, are multe povești care merită împărtășite. Aceasta a luat debutat ca o biserică monahală, având un stil arhitectural normand, ce a avut o influență puternică între secolele XI – XII.

Elementele ce o caracterizează sunt proporțiile sale armonioase, zidurile groase care o înconjoară, stâlpii urmați de coloane rotunde și mari, o absidă în formă semicirculară și nu în ultimul rând, o multitudine de decorațiuni picturale aflate în interiorul catedralei.

Alt element deosebit al Catedralei Carlisle este tavanul albastru în formă de semicerc, element arhitectural cunoscut și sub numele de barrel vault (boltă de tunel sau boltă de butoi), care se află  deasupra corului, în altar.  Barrel vault  amintește de cer și oferă o anumită relaxare atunci când intri în impresionanta încăpere.

East Window (Vitraliul de Est), vitraliul din spatele locului unde cântă corul, cel mai distinctiv şi impresionant aspect al catedralei 

În interior captivante sunt și vitraliile. Catedrala Carlisle deține un vitraliu extrem de complex și complicat, realizat de către Ivo de Raughton, considerat unul dintre cei mai buni arhitecți ai artei decorative din nordul Angliei de la acea vreme, element ce nu se mai regăsește în alte biserici din Anglia, intitulat Vitraliul de Est.  Impresionant este și mesajul din spatele vitraliului.

Acesta este realizat din sticlă medievală pictată și  înfățișează povestea Ultimei judecăți. De asemenea, unele dintre picturi din Catedrala Carlisle prezintă momente importante din Biblie, precum: Nașterea Lui Iisus, Potopul, Nașterea lui Noe.

 

Catedrala Carlisle a fost restaurată în secolul al XIX-lea de către arhitectul britanic Ewan Christian

Clădirea este construită integral din cărămidă roşie, între anii 1853 – 1857 fiind făcute lucrări masive de restaurare. În prezent, structura a pierdut mare parte din naosul original deoarece acesta a fost distrus de scoţieni în secolul al XVII-lea. În anul 2015 au fost amplasate noi sisteme de iluminat în interiorul catedralei și sunt poziționate discret, în afara văzului vizitatorilor, pentru a evidenția tavanul pictat în albastru și pentru a oferi impresia de  lumină naturală.

La sfârșitul secolului XIX au existat o serie de săpături în jurul catedralei, unde arheologii au descoperit o parte a clădirii sub pământ.

Lucrările au continuat până în secolul XX, când au reușit să aducă la suprafață colțul de nord-vest al catedralei, care adăpostește astăzi tezaurul bisericii, format din bijuterii și alte obiecte recuperate în anul 1988. Printre aceste obiecte se numără și Crucifixul Carlisle”, ce datează din secolul al XII-lea. Realizat din monede și artefacte, aduce o importanță și o recunoștință uriașă bisericii.

Catedrala Carlisle este construită și gândită astfel încât lumina să cadă numai în puncte cheie, cum ar fi zona altarului, icoanele, scaunele și obiectele sfinte. Prin această metodă s-a dorit să se accentueze faptul că lumina are o funcție fundamentală în arhitectura ecleziastică, deoarece oferă un aer divin.


De apreciat este stabilitatea construcției. Regiunea Carlisle este cunoscută drept o zonă defavorizată în ceea ce privește condițiile meteorologice care sunt extrem de umede și de uscate în timpul anotimpurilor reci, determinând astfel ca pământul din jurul catedralei să se miște și să fie într-o continuă schimbare. Acest lucru este dăunător, întrucât în orice moment catedrala se poate dărâma, lucru vizibil și la coloanele înclinate.

Mulți arhitecți sunt uimiți cum de aceasta încă rezistă, după atâția ani, mai ales că la momentul actual o singură coloană se mai află în forma ei inițială, restul fiind foarte înclinate, gata să cedeze.

Catedrala Carlisle este fără doar și poate o destinaţie care merită toată atenţia noastră. Frumusețea ei nu stă doar în elementele arhitecturale deosebite, ci și în impresionanta istorie care merită povestită an după an.

Citește aici despre regina Anne Boleyn! 

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.