Autor: Andreea Ungheanu
Terapia prin artă vine în ajutorul tuturor, indiferent de vârstă. Uneori, a fi adult poate deveni foarte obositor. Orele de muncă, problemele care apar de la o zi la alta, deciziile care intervin în momentele nepotrivite, sunt doar câteva cauze ce pot umbri fericirea unui „om mare”.
Pe parcursul anilor, tot el, omul, a învățat cum să se detașeze de aceste mici inconveniente și a creat arta. Prin artă, el a descoperit frumusețea lucrurilor mărunte, creșterea intensității sentimentelor, bucuria de a vedea zâmbetul celui ce îi privește opera. Arta poate fi un drum sigur spre vindecarea sufletului. Omul a înțeles câtă nevoie are de această formă de manifestare şi a continuat să descopere alte tipuri de artă: de la desenele pe pietre a ajuns la balet, olărit, muzică sau la puterea cuvintelor.
Toate domeniile enumerate ne ajută să ne descoperim pe noi înșine, să ne aplecăm asupra celui de lângă noi, să vedem cum sentimentele sunt cele care ne ghidează, iar omul de știință, psihoterapeutul, le-a reunit şi le-a oferit denumirea de terapie prin artă.
CE REPREZINTĂ TERAPIA PRIN ARTĂ
Terapia prin artă este o ramură a psihoterapiei care a luat naștere în anul 1940, în urma unui interes manifestat de medicii psihiatri către produsele „artistice” ale pacienților, interes regăsit și la nivelul învățământului, unde profesorii au observat creațiile în cadrul orelor de artă. Acest proces reușește să antreneze sentimentele prin limbajul non verbal. În acelaşi timp, formele de artă devin căi de mijloc între lumea exterioară şi cea interioară, între cuvinte şi gesturi. Acest tratament este destinat persoanelor care au suferit un accident grav de orice natură, au fost victimele unor abuzuri sau suferă de autism, demenţă, depresie sau orice altă afecţiune care îi pun pe cei în cauză să se închidă în sine.
CÂMPURILE DE ACŢIUNE ALE TERAPIEI PRIN ARTĂ
Terapia prin artă ne pune la dispoziţie o serie de mijloace de creaţie ierarhizate pe câmpurile de acţiune în timpul procesului de creaţie:
- Expresie plastică: modelaj, colaj, desen, sculptură, pictură
- Expresivitatea mimico-gestuală: dansul, mima, euritmia
- Creativitatea poetică/literară: poveşti, creaţie de versuri
- Expresivitatea scenică: interpretare de roluri
CARE SUNT AVANTAJELE TERAPIEI PRIN ARTĂ PENTRU ADULŢI
- Ajută persoana să descopere alte laturi ale propriei personalităţi, o versiune nouă, un alt tu ascuns în tine;
- Ajută la identificarea cu o mai mare uşurinţă a sentimentelor;
- Antrenează partea dreaptă a creierului, partea cea mai puţin folosită. Cu această parte a creierului reuşeşti să te conectezi la emoţiile, sentimentele tale;
- Reprezintă o metodă de relaxare pentru zilele în care stresul de la muncă se resimte cu o mai mare putere;
- Îmbunătăţește stima de sine. Vei învăța cum să te iubeşti și să te apreciezi mai mult.
- Este o metodă eficientă de a antrena anumiţi muşchi ai minții precum: răbdarea, încrederea, memoria.
- Reduce tensiunea acumulată și contribuie la dobândirea unei rezistenţe a corpului mai bună.
Vezi această postare pe Instagram
O postare distribuită de Art Therapy + Biz Mentoring (@thirstyforartofficial)
✉️ACTIVITĂŢI FOLOSITE ÎN TERAPIA PRIN ARTĂ ✉️
Pentru momentele de relaxare:
- Pictura cu degetele, manipularea directă a substanţelor folosite prin intermediul degetelor;
- Desen în nisip, arta de a turna nisip colorat pe o suprafaţă având ca finalitate realizarea/execuţia unui opere artistice;
- Pictura pe tonuri muzicale;
- Desen cu multe culori;
- Fotografierea;
- Desenarea unor mandale.
Pentru depăşirea traumelor din trecut:
- Crearea unui colaj motivaţional;
- Desenarea unui loc ce conferă siguranţă, pacientul va desena locul în care se simte în siguranţă;
- Exprimarea fricilor prin desen. Pacientului foloseşte foaia de desen pentru a indica fricile pe care le deţine.
Pentru emoţii:
- Scrisori – scrierea tuturor emoţiilor sub forma unei scrisori;
- Sculptură – modelarea unui material în funcţie de trăirile pacientului;
- Redarea în imagini a unor emoţii;
- Redarea unor imagini meditative. Terapeutul îi pune la dispoziţie pacientului imagini ce îi conferă o stare de calm;
- Terapia prin teatru de păpuşi foloseşte ca principal mijloc de realizare păpuşile ce ajută la dezvoltarea comportamentului social;
- Crearea unei diagrame a emoţiilor, crearea unei scheme a ceea ce am simţit pe parcursul evenimentelor din trecut.
CUM SE DESFĂŞOARĂ TERAPIA PRIN ARTĂ
Terapia prin artă foloseşte o multitudine de strategii, mijloace şi materiale pentru a atinge scopul propus, de la simplele desene până la dans, olărit, scrierea de poezii. Prima dată pacientul este pus să realizeze activitatea artistică, ca mai apoi acesta să dea sens simbolurilor. Cu toate că sunt reprezentări universale, în cadrul acestei tehnici persoana oferă propria interpretare a simbolurilor.
După terminarea sesiunii de terapie prin artă, terapeutul îl sprijină şi îl încurajează să vorbească despre ceea ce simte, despre trăirile pe care le-a experimentat pe parcursul întregului proces creativ şi cum se simte la terminarea şedinţei. O şedinţă durează între 30 de minute şi o oră. În unele cazuri, pacientul este încurajat să continue şi acasă realizarea acestor activităţi artistice.
Art Terapia este cea mai complexă formă de regăsire a sinelui, de exprimare a sentimentelor şi de deconectare de la problemele cotidiene ale fiecărui adult. A fi adult nu înseamnă doar responsabilități, ci şi distracție, relaxare. Terapia prin artă îmbină utilul cu plăcutul şi poate fi practicată cu ajutorul unui specialist, dar şi de noi înșine, acasă, prin achiziționarea unor instrumente speciale cum ar fi un șevalet, pensule sau culori.
Importanța artei în viața noastră este incontestabilă, iar terapia prin artă este cu siguranță un ajutor de nădejde. Click aici pentru a află secretul celor 7 arte frumoase!
Surse:
- https://sfaturimedicale.ro/terapia-prin-arta/
- https://www.koh-i-noor.ro/blog/2019/11/01/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-terapia-prin-arta/
- https://www.romedic.ro/terapia-prin-arta-0C731