Cronologia descoperirilor în medicină – Sistemul sanitar din România vs. celelalte țări europene (Secolul XV – 2021)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
medicina, analysis, biochemistry, biologist
Foto: pixabay.com

De la Ștefan cel Mare și Dinastia Drăculeștilor, până la Colectiv și cazul Caracal am putea spune că medicina a evoluat mult, dar oare sistemul a evoluat și el?

Iată o paralelă amuzantă între evoluția medicinei în țara noastră și marile descoperiri și invenții, dar cu un substrat cât se poate de real.

Secolul XV ── Până în acest moment, cele mai mari descoperiri în domeniul medicinei, primele tratate, studii și primele proceduri chirurgicale au loc în Persia, Grecia antică și India. Pe la 1025, persanul Avicenna descoperă prima variantă a termometrului, iar 400 de ani mai târziu, italianul Nicolaus Cusanus inventează lentilele concave pentru miopie.

La scurt timp, în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, Ștefan cel Mare, vindecat acum de miopie, o vede pe Vrâncioaia, pe sora, mama, bunica, plus o parte din verișoarele acesteia și descoperă cu ajutorul lor o altă modalitate de măsurare a temperaturii bazale. Din nefericire apar efecte adverse de sarcină și alăptare. Legenda spune că și în zilele noastre se mai ia temperatura în acest mod. Nici chiar după ce Fahrenheit a inventat termometrul cu mercur (1700), în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, nu s-au încetat astfel de practici păgâne. În fond, indiferent de instrumentul de măsurare a temperaturii, rezultatul este cam același, cu toții declară că unele persoane o au mai mică, iar altele o au mai mare

Începând cu secolul acesta, înțelepciunea românului devine incontestabilă și iremediabilă.

Secolul XVI ── în 1588, Francisco Díaz de Alcalá scrie primul tratat de urologie, inspirat de-a treia domnie a lui Radu al IV-lea de la Afumați, Domn al Țării Românești, după ce îi arată lui Soliman Magnificul funcția principală a uretrei sale, împiedicând astfel transformarea țării în pașalâc. Puteți să râdeți cât vreți, dar Dinastia Drăculeștilor chiar a existat, iar atunci când nu erau implicați în conflicte cu Craioveștii, se luptau cu turcii, cum să avem noi timp de urologie când eram cotropiți?

Sărim peste secolul XVII și trecem direct la Secolul XVIII, o perioadă istorică plină de evenimente, cea mai importantă fiind Revoluția Franceză care reverberează până în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, întreaga Europă preia torța aprinsă a Revoluției Franceze, împreună cu noile idei occidentale, majoritatea de sorginte franceză. În spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, între 1700 și 1800, sunt construite trei mari spitale (Colțea, Pantelimon, Sf. Spiridon – Iași) și câteva mii de biserici.

Apare prima lucrare despre sifilis și boli venerice în general (1753, Jean Astruc). În țara noastră se predica abstinența, dat fiind faptul că, încă de pe acea vreme erau mai multe biserici decât spitale. Cei care nu frecventau niciuna dintre cele două instituții, după ce săreau pârleazul, își făceau o cataplasmă cu praz și țuică, trei mătănii, un Doamne ajută și semnul crucii. Același tratament funcționa și împotriva ciumei bubonice, cauzată de șobolani și purici de secole întregi.

Tot în acest secol se efectuează prima operație de apendicectomie și se descoperă vaccinul împotriva variolei. În țara noastră, badea Gheorghe se întoarce beat de la han, se împiedică și cade în urzici. A doua zi, deși este plin de bășici, descoperă că nu îl mai dor așa de tare șalele. Vestea se duce în tot spațiul Carpato-Danubiano-Pontic. Urzica devine, pe lângă ștevie, aurul verde al succesorilor daci.

** De apreciat faptul că sistemul nostru de sănătate permitea, prin tradiție, accesul liber celor săraci sau dezavantajați, însă sistemul de sănătate a fost centralizat abia începând cu 1830, devenind organizație.

*** Nu se știe exact perioada în care s-a oferit prima șpagă, dar anumiți istorici afirmă că ar fi apărut între primul termometru al lui Ștefan Cel Mare și primul tratat de urologie al lui Francisco Díaz de Alcalá.

Iată că am ajuns și la secolul XIX,  începutul epocii Victoriene, numită și Belle Époque, secolul în care Revoluția Industrială declanșează, la rândul ei, o serie de evenimente în numele progresului. Se observă o reducere drastică a analfabetismului. În cei șaizeci de ani de domnie ai reginei Victoria au fost publicate în jur de 60.000 de cărți. 

Se descoperă miracolele igienei. Prin simpla spălare a mâinilor în clinicile de obstetrică, scad dramatic decesele femeilor lăuze. Apar endoscopul și laringoscopul, iar pentru prima dată eterul este folosit ca anestezic în operații și extracții dentare. 

În spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, Barbu Știrbei decretează emanciparea robilor rromi. Aceștia, după cinci sute de ani de robie, neavând unde să meargă, se hotărăsc să vândă boierilor și moșierilor secretul vitalității lor: nămolul de Techirghiol.

Bram Stoker scrie „Dracula”, inspirat de Marcela, care mâncase mult usturoi împotriva mai multor probleme și afecțiuni, una dintre ele fiind Gheorghe și insistențele lui. Tot Marcela descoperă distanțarea socială ca prevenție a vânătăilor și contuziilor, cauzate tot de Gheorghe și insistențele lui. Femeii nu-i place, pentru că bărbatul nu știe ce face ── aici apare pentru prima dată, în Anglia, termenul de „paradoxism isteric” urmat de invenția vibratorului zis și BOB (boyfriend on battery). Se considera că sarcina nu era posibilă fără marele „O”.

În țara noastră nu aveam astfel de probleme, noi aveam zilele de duminică și țuica, iar nouă luni mai târziu se mai boteza un copil. Sifilis aveam, ciumă aveam, păduchi aveam așa că apare și Holera care, într-un mod oarecum bizar, a cauzat apariția unei Românii moderne, în cadrul căreia schimbarea în sistemul de guvernare și de sănătate a devenit inevitabilă.

În 1897, în Germania este descoperită aspirina. Succesorul lui Gheorghe nu se mai aruncă în tufa cu urzici, le fierbe și le bea zeama.

Secolul XX ── perioada în care apare diagnosticarea afecțiunii Alzheimer, descoperirea celor patru grupe sanguine, vaccinul contra difteriei, tuberculozei și tetanosului, descoperirea arsfenaminei, folosit pentru tratarea sifilisului, descoperirea penicilinei. Totodată, se comite cea mai mare nedreptate a secolului în urma descoperirii insulinei, numită pancreină, de profesorul român Nicolae Paulescu.

Cei care primesc premiul Nobel sunt Frederick Banting și Charles Best. Cei doi susțin că injecțiile cu pancreină nu au niciun efect. Meritele prof. Nicolae Paulescu au fost recunoscute post-mortem, abia după ce fiziologul scoțian, Ian Murray, iniția o campanie internațională pentru redresarea acelei situații.

Până acum a fost amuzant, nu?

România în secolul XXI

30 octombrie 2015 ── în clubul Colectiv are loc un incendiu, 146 de persoane sunt rănite, dintre care, inițial mor 23, ajungându-se treptat la un număr de 64. Dintre toate aceste 146 de persoane unii s-au sinucis, alții au murit în chinuri, consumați de infecțiile din spitale, de lipsa de igienă, de condițiile precare și de nepăsare…

Nu s-a schimbat nimic, ei au murit, noi am rămas, sistemul e același. Dar puteam fi noi în locul lor, putea fi oricare dintre noi…

Iulie 2019 ── Alexandra Măceșanu, un copil de 16 ani, este răpită, bătută și violată. Reușește să sune la 112 și i se spune să stea acolo și să aștepte, i se vorbește răstit, ca mai apoi să fie certată că e prea insistentă.

Iunie 2020 ── O tânără de 17 ani este arsă de vie în propria casă de același bărbat pe care îl reclamase cu trei zile în urmă pentru viol și agresiune. 

Detaliile acestor cazuri sunt irelevante, nu mă interesează dacă a victima avea o relație cu asasinul, nu există argumente pentru așa ceva! Se pare că, la un moment dat, pe parcursul istoriei umanității, femeia a încetat să mai fie considerată proprietate și s-a descoperit încă un lucru foarte interesant!

Ce crezi? Uite că ai voie să spui nu și este nevoie de consimțământ chiar dacă ești căsătorit sau într-o relație. Indiferent că ești bărbat sau femeie, deși tind să sprijin mai mult partea feminină în situația dată, cred că nu am nevoie de argumente pentru asta. 

În cazul Alexandrei am văzut cum a „evoluat” sistemul nostru, slaba pregătire a funcționarilor publici, lipsa de empatie, nepăsarea, comportamentul cu iz de  maltratare psihologică, abuzul, prostia crasă, nesimțirea, nevoia de a domina, complexul de superioritate și lista poate continua.

Timp de zece ani, ca cetățean rezident în Peninsula Iberică, nu a ridicat vreodată un funcționar public tonul la mine, am avut acces la informație despre drepturile și obligațiile mele, nu am văzut vreodată pe cineva să strecoare bani în buzunar asistenților sau medicilor, iar atunci când am fost martoră la un asemenea eveniment, medicul a reacționat extrem de surprins și a refuzat vehement acei bani, nu din teamă, ci din simplu fapt că nu considera firesc acel lucru, motivând că avea un salariu lunar și era plătit pentru munca lui. Asta înseamnă să ai acces la un sistem de sănătate evoluat, unde pentru bolile psihice se fac evaluări, se pune un diagnostic și se oferă un tratament și asistență.

La noi este o rușine să vorbești despre depresie, în cel mai bun caz depresivul se tratează cu funia și săpunul, după ce rabdă și se consumă în el o vreme. Bineînțeles că există și la ei breșe, nu există utopie în niciun sistem de sănătate din lume, dar măcar au un anumit echilibru și așternuturi curate pe patul de spital, un meniu variat pentru pacienți, băi moderne, dotate cu săpun și altele necesare. În afară de papuci, nu ai nevoie să îți aduci de acasă căni, tacâmuri, farfurii, tot neamul și rudele neamului împreună cu descendenții născuți și nenăscuți.   

Acum înțeleg că în 2009 salariul unui medic rezident era undeva între 170 și 340 € pe lună, dar e mai ușor să storci de bani un biet bătrân decât să ceri niște drepturi? Au auzit și ei de grevă, nu? 

Avem 18.000 de biserici și după ultima verificare din 2017 aveam 576 de spitale dintre care 367 sunt de stat. Vă imaginați peste 30.000 de infectați cu COVID-19 în atât de puține spitale? 

Suntem mulți, dar suntem prea proști să înțelegem că schimbarea începe cu noi.

Oare câte secole de aici înainte o să ne mai tratăm cu urzici și nămol? Când se va considera necesară educarea populației în privința sănătății încă de la vârste fragede?  Se poate? Să nu cumva să spună cuiva îngerașului vostru, la orele de educație sexuală, cum l-ați conceput voi, să nu cumva să rămână cu traume, nu că ar cauza vreo traumă Sida, Hepatita B sau Herpesul genital.

Să nu uităm de cutremurul devastator din România. Descoperă mai multe aici, după 44 de ani de la nefericitul eveniment.

Surse :

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.