Évora: top 6 locuri pe care trebuie să le vizitaţi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Évora
Foto: pixabay.com

Tradus de: Diana Gresoiu

Fiind unul dintre cele mai frumoase orașe din Portugalia, Évora este considerat Patrimoniu Mondial. Pentru că este înconjurat de priveliștile mirobolante ale păşunilor din Alentejo, Évora este un punct de oprire esențial atunci când doriți să vizitaţi Portugalia. În continuare, vă vom prezenta câteva locuri pe care nu trebuie să le rataţi.

 

Așezat cu demnitate în inima provinciei însorite Alentejo, Évora este unul dintre cele mai vechi și mai fermecătoare orașe din țară. Devenit remarcabil în timpul romanilor, oraşul a fost de asemenea ocupat timp de aproximativ 500 de ani de către mauri. Évora medievală a prosperat ca centru de învăţământ şi de artă şi a fost patronată de o succesiune de regi portughezi. Numeroasele sale biserici și mănăstiri sunt o mărturie a unei moșteniri evlavioase și pioase.

Contopirea de culturi și religii atât de diverse, împreună cu o abundență de stiluri arhitecturale, a determinat UNESCO să declare orașul drept Patrimoniu Mondial. În mod convenabil, această colecție prețioasă de monumente și muzee este situată în interiorul zidurilor orașului și poate fi explorată cu ușurință.

1. Piaţa Giraldo

Piaţa Giraldo este considerată centrul Évorei. De aici se poate ajunge în doar cinci minute de mers la Templul Dianei și la Catedrala din Évora. Regele Duarte a ridicat Palatul Estáuas, care se află și astăzi, în toată splendoarea sa gotică, în această piață. De asemenea, vizitatorii se pot opri la fântâna renascentistă care datează din 1570.

 

2. Templul Roman

Templul Roman sau Templul Dianei se află în centrul istoric al oraşului Évora. Diana era zeiţa romană antică a lunii şi, deşi numele templului ne dă impresia că a fost numit după ea, istoricii au motive să creadă că această structură a fost cel mai probabil dedicată cultului împăratului Augustus.

Templul a fost construit în secolul al II-lea şi este încă unul dintre numeroasele temple romane din oraş. Acesta a fost parţial distrus de invadatorii germani în secolul al V-lea şi de cutremurul din Lisabona din anul 1755. În prezent, templul este una dintre cele mai frumoase atracţii istorice din Évora, datorită celor şase coloane din faţă şi celorlalte paisprezece coloane de granit, care susțin platforma de piatră înaltă de trei metri. Din nefericire, nu se află într-o stare foarte bună, dar coloanele sale stau mândre ca mărturie a măreției romane. 

Templul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, iar intrarea este gratuită.

 

3. Catedrala din Évora

Catedrala din Évora este situată în centru şi pe cel mai înalt punct al orașului, oferind o priveliște privilegiată din vârful său. Vizitatorii se pot plimba de-a lungul acoperișului și se pot bucura de frumosul peisaj înconjurat de acoperișuri de teracotă și de cerul albastru. Faţada catedralei este din granit şi seamănă foarte mult cu Catedrala din Lisabona.

Pentru vizite, catedrala este deschisă de luni până duminică, între orele 9:00-17:00, cu excepţia zilelor de 25 decembrie şi 1 ianuarie. În ceea ce priveşte preţurile, acestea pot începe de la 2,5 euro şi creşte până la 4,5 euro.

 

4. Capela Oaselor

Capela oaselor sau, mai precis, Biserica Sfântului Francisc, este cunoscută pentru faptul că are  pereţii şi stâlpii acoperiţi de cranii și oase umane. Acest loc nu a fost întotdeauna atât de morbid. A fost construit în stil gotic şi finalizat în anul 1510. Atunci când călugării franciscani nu aveau un alt loc în care să-și înmormânteze propriile oase, acestea erau transferate din cimitirele din apropiere în Capela Oaselor.

Într-o parte a capelei se află un schelet înfiorător care pare a fi al un copil și un semn care spune: 

Noi, oasele care suntem aici, pe ale tale le așteptăm

Există aproximativ 5.000 de schelete. După cum am menționat, craniile şi alte oase sunt cimentate în pereţii şi stâlpii capelei, ceea ce face ca aceasta să nu fie potrivită pentru cei slabi de inimă. Nu toţi putem face faţă unei asemenea scene, însă un lucru este sigur; Capela Oaselor este o priveliște rară și de neuitat.

Pentru vizite, programul de vară începe de la ora 9:00 şi ţine până la ora 18:30, iar programul de iarnă începe de la ora 9:00 şi ţine până la ora 17:00. Aceste programe sunt valabile pentru toate zilele săptămânii, cu excepţia Duminicii Paştelui și zilelor de 1 ianuarie şi 25 decembrie. Biletul de intrare pentru adulţi este de 5 euro.

 

5. Universitatea din Évora

Vechile săli universitare din Évora primesc un punctaj maxim pentru aspectul lor. Grațioasa curte interioară realizată în stil renascentist este plină de marmură sculptată și vopsită în frumosul albastru al cerului. Dar adevărata experiență de învățare începe în sălile de clasă, ale căror pereți au fost decorați cu panouri de faianță (azulejos) care imortalizează fiecare dintre materiile predate.

Universitatea a fost fondată în anul 1559, iar atmosfera sacră a fost înviorată prin utilizarea plăcilor de faianță (azulejos) pentru a descrie scene academice, cum ar fi Aristotel învățându-l pe Alexandru și pe Platon învățându-și discipolii. Unele dintre panouri sunt uriașe – adevărate opere de artă care încă strălucesc la 200 de ani după ce au fost pictate.

Școala încă este frecventată de studenţi, iar vizitatorii trebuie să primească permisiunea portarului pentru a explora locul. Capela barocă din secolul al XVIII-lea, cunoscută sub numele de Sala de Adunare (Sala dos Actos), merită cu siguranţă vizitată. Dacă este încuiată, cereți cheia de la portar.

6. Grădina Publică

Locuri perfecte pentru picnicuri și pentru o plimbare plăcută, grădinile publice ale orașului mărginesc capătul sudic al orașului vechi, în apropiere de Biserica Sfântului Francisc. Terenul este situat între zidurile vechiului și opulentului Palat al lui Dom Manuel, al cărui singur vestigiu este eleganta Galerie a Doamnelor (Galeria das Damas), un pavilion construit de Manuel I în secolul al XV-lea.

La începutul primăverii, grădinile prind culoare pe măsură ce florile răsar și în weekenduri devin atracții pentru familiile din zonă, astfel este posibil să trebuiască să așteptați dacă doriți o masă la o cafeneaua în aer liber, situată de-a lungul unei terase luminoase.

aa

Acum că ați aflat câteva lucruri despre aceste locuri minunate din Évora, tot ce trebuie să faceți este să vă planificaţi următoarea călătorie. 

  • Să facem o călătorie și la Lisabona!
  • Puteți citi articolul în portugheză, aici!

 

Surse:

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.