Traducere: Oana-Cătălina Frunză
Stând de vorbă cu cea mai bună prietenă a mea despre cum ne imaginăm viitoarea noastră familie, pe noi însene în ipostaza de mame, de femei în toată firea, de soții, am făcut o mică listă cu ce trebuie să facă în această viață o femeie.
Și trebuie să recunoaștem, domnilor, că noi, femeile, întotdeauna continuăm să luptăm, chiar dacă ni se rupe inima în bucăți, chiar dacă ceva ne doare, chiar dacă lumea noastră este pe cale să se prăbușească. Nu vreau să martirizez femeile doar pentru că și eu sunt una dintre ele (și nu îmi doresc, de fapt, să o fac deloc) doar vă voi informa puțin în legătură cu ce trebuie să se confrunte reprezentantele așa-numitului „sex slab” pe parcursul evoluției vieții lor.
Pe lângă rolurile de „femeie”, „iubită”, „soție”, „mamă”, „soră”, „fiică”, „nepoată” și toate celelalte pe care le vom deține de-a lungul întregii noastre existențe, trebuie să înfruntăm mereu viața cu fruntea sus.
Promit să spun adevărul și numai adevărul oricât de dur ar fi pentru mine sau pentru bărbații care vor citi aceste rânduri. Vă voi lăsa pe voi să decideți dacă noi, femeile, merităm să fim puse pe un piedestal sau nu…
De mici, suntem certate că nu ne îmbrăcăm conform așteptărilor societății, că nu ne jucăm doar cu păpuși, care ar trebui să ne fie model datorită aspectului foarte elegant, fin și perfect. Fiind încă mici, ni se spune ce trebuie să facem într-o gospodărie, că femeia trebuie să fie mama perfectă, soția exemplară și gospodina care știe să gătească de la cele mai simple rețete până la cele cu nu știu câte stele Michelin.
Ești adolescentă sau tânără româncă, în toată puterea cuvântului, însă NU știi să faci mămăligă?
„Nu te vei căsători niciodată”, îți vor spune propria ta mamă, bunica, mătușa sau acea verișoară enervantă, mai în vârstă decât tine, care deja se bucură de stabilitate și și-a format o familie cu soțul ei, care nici măcar nu a fost întrebată înainte de căsătorie dacă știe să gătească. În definitiv, acestea sunt lucruri specifice fiecărei culturi în parte, care țin de tradiție, de mentalitate și reprezintă câteva cazuri particulare, dar vom continua să vorbim despre cazurile generale, răspândite în jurul lumii în care trăim.
Probele la care suntem supuse, fără acordul nostru, desigur, noi, femeile din întreaga lume, sunt îndeajuns de dificile. Sunt convinsă că bărbații nu le-ar putea trece, cel puțin nu cu fruntea sus, cum o facem noi. Un exemplu foarte relevant este menstruația.
Menstruația, care NU se reduce doar la faptul că o dată pe lună, în fiecare lună, timp de câteva zile, femeile sângerează astfel încât corpul lor să elimine toate impuritățile pentru ca acesta să funcționeze normal și în acest mod să asigure buna funcționare a sistemului reproducător, ci, totodată, se referă la anumite schimbări drastice ale dispoziției, comportamentului și stării fizice.
De pildă, există un lucru numit sindrom premenstrual și care se instalează mai exact înainte de începerea sângerării. Acesta constă în simptome precum poftă de mâncare ridicată, pofte dintre cele mai rare (cum ar fi mâncatul de nachos cu înghețată), printre altele. Și asta nu e nimic, întrucât, când am terminat să golim rafturile magazinelor, vine menstruația, cu ale ei dureri de cap, stări de spirit proaste, dureri de burtă, dureri de ovare, stări de vomă, amețeli, dureri de spate, printre altele, cu mult mai multe pofte ciudate și cu niște schimbări de dispoziție atât de bruște încât nimeni nu poate să ne înțeleagă.
Punctul culminant al acestei perioade „minunate” este atunci când avem pofte, schimbări de dispoziție și, în același timp, dureri și ne împărtășim viața cu cineva, cu o persoană dragă, cu un iubit, care nu poate să înțeleagă că, în aceste zile, cel mai bine, pentru el, ar fi să fugă… Glumesc, desigur! Oricât de nebune am fi în această perioadă, nu l-am răni niciodată pe cel pe care îl iubim cel mai mult – nu conștient, bineînțeles!
Lăsând glumele deoparte, vreau să împărtășesc ceva cu voi, în mod special cu bărbații…
Nu este deloc ușor să te trezești într-o zi cu o stare de depresie, cu o stare de spirit care nu te lasă nici să te ridici din pat, deoarece efectiv simți că ți se rupe corpul bucățică cu bucățică. Nimic nu pare să funcționeze cum ar trebui, chiar dacă a răsărit soarele, pentru noi este înnorat, în ciuda faptului că păsărelele cântă într-un mod pe care, în mod normal, îl iubim, unicul nostru gând este: ,,Dacă le omor, se adaugă ca o crimă pe lista mea de păcate?”
Știu că poate părea un pic exagerat sau sadic, dar nu ne dorim nici noi să fim astfel, de vină sunt depresia și sentimentele cu o intensitate de zece ori mai mare. În această perioadă, este indicat să ne lăsați să vegetăm în pat, înconjurate de dulciuri și cu un serial sau film bun, în cazul în care actorii nu ajung să ne enerveze și ne fac să aruncăm laptopul pe fereastră, chiar dacă locuim la etajul zece.
În ciuda faptului că se întâmplă în fiecare lună, nu este niciodată, dar niciodată, mai ușor.
Acesta este un rezumat a ceea ce simțim noi, femeile, în perioada menstruației și, în ciuda faptului că este ceva care se întâmplă în fiecare lună, nu este niciodată, dar niciodată, mai ușor. Dacă nu avem ceva, avem altceva, dacă nu avem schimbări drastice de dispoziție, de tipul ,,acum te urăsc”, ,,acum te iubesc”, avem dureri sau stări depresive care nu ne lasă să ne bucurăm de nimic.