Florența – Top 3 muzee de artă care merită vizitate

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Autor: Diana Caragea
Spectaculoasa artă italiană a prosperat într-un mod impresionant și va continua să fascineze pentru multă vreme de acum înainte. Măiestria artiștilor te duce cu gândul către prosperității, lucru care poate fi văzut în special în Florența, mai ales dacă facem o călătorie în timp, explorând perioada Renascentistă.

 

 Urmează să vedem 3 muzee de artă care merită vizitate într-o escapadă culturală.

1. Galeriile Uffizi

Sunt compuse din 4 galerii diferite care pot fi vizitate și admirate, găzduind moștenirea marilor maeștri ale artelor frumoase: Galeria Uffizi, Coridorul Vasarian, Palazzo Pitti și Grădinile Boboli. Clădirea, construită între anii 1560-1580, a fost proiectată de Giorgio Vasari, un artist manierist și cel care a colectat și scris pentru prima dată despre viețile artiștilor în cartea  „Viețile pictorilor, sculptorilor și arhitecților” în anul 1550. Au fost prezentați diverși artiști în paginile cărții, din secolul al XIV-lea până în secolul al XVI-lea.

Galeria Uffizi

Din antichitate și până în secolul al XIV-lea, iar mai apoi după Renaștere și până astăzi, această faimoasă a găzduit o parte esențială a culturii europene. La primele două etaje ale imensei clădiri stau la dispoziția vizitatorilor diferite picturi ale marilor maeștri precum Leonardo, Michelangelo, Botticelli, Rafael, Giotto, Simone Martini, Correggio, Beato Angelico, Filippo Lippi, Caravaggio și mulți alți artiști europeni: germani, olandezi și flamanzi. Aici se găsesc și busturile antice ale familiei Medici.

Câteva capodopere:
 • Leonardo da Vinci: Adorația Magilor, Buna Vestire
 • Michelangelo: Tondo Doni
 • Botticelli: Nașterea lui Venus, Primăvara
 • Pietro Perugino: Lamentarea lui Hristos
 • Salviati: Caritas
 • Rafael Sanzio: La Velata, Madonna și Copilul și Madonna del Cardellino
 • Caravaggio: Bacchus

Există, de asemenea, o expoziție cu haine istorice, ceramică și diferite bijuterii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Esperia (@esperia.agency)

Coridorul Vasarian

Din păcate, Coridorul Vasarian nu a putut poate fi vizitat de iubitorii de artă în perioada 2016-2021 din cauza unor probleme de siguranță. Peisajul superb aflat în apropiere de Ponte Vecchio oferă o vedere de vis a Grădinii medicene Boboli și a Palatului Marilor duci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by europaterapia (@europaterapia)

Palazzo Pitti

Acest palat, probabil proiectat de Brunelleschi, a fost achiziționat în anul 1550 de Cosimo I de Medici și soția sa Eleonora de Toledo, devenind noua reședință a marilor duci. După domnia acestora, alte două dinastii au locuit aici. Cu toate acestea, numele vine de la bancherul florentin Luca Pitti, primul proprietar al palatului. Acesta din urmă are 4 muzee în interior, potrivit site-ului Uffizi: „Tezaurul Marilor Duci la Parter, Galeria Palatină și Apartamentele Imperiale și Regale la etajul principal al Palatului, Galeria de Artă Modernă și Muzeul de Modă și Costume la etajul al doilea.”

Grădinile Boboli

Acest loc frumos, care a dat inspirație profundă artiștilor, este situat în spatele Palazzo Pitti. Designul acestei grădini, creat de familia de Medici, a devenit un model standard pentru multe curți europene, devenind un simbol incontestabil al mândriei culturii europene. Aici pot fi văzute statui din antichitate și din perioada renascentistă, și minunatele fântâni, cum ar fi Neptun, care pot fi admirate în timpul unei plimbări făcute în jurul parcului istoric.


2. Galeria Academiei din Florența

După Uffizi, Galeria Academiei din Florența este  cel mai vizitat muzeu din Florența și al doilea cel mai vizitat din țară. Galeria a fost fondată în anul 1784, când Pietro Leopoldo, marele duce al Toscanei, a decis să înființeze Accademia delle Arti del Disegno (Academia de Arta Desenului), fondată  în anul 1563 de către  Cosimo I de Medici, devenind ulterior Academia de Arte Frumoase pe care o cunoaștem astăzi.

Este cunoscută și sub numele de Muzeul lui Michelangelo deoarece găzduiește majoritatea statuilor celebrului sculptor renascentist. Printre cele mai cunoscute regăsim:

 • David, care a fost construit în anii 1501-1504 dintr-un singur bloc de marmură.Sculptorul avea doar 26 de ani când a început lucrarea
 • Prigioni, situată inițial în Grădinile Boboli
 • Sfântul Matei
 • Pietà di Palestrina 
 • Gli Schiavi (Sclavii)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michelangelo (@michelangelo.art)

Aici se află și:
 •  Andrea del Sarto: Mila lui Hristos
 •  Botticelli: Madonna Mării, Madonna și Copilul și sfinții. Madonna și Copilul, doi îngeri și Giovanni Battista
 •  Fra Bartolomeo: Isaia, Iov
 • Giuliano Bugiardini, Madonna și Copilul și San Giovannino

3. Muzeul Opera del Duomo 

Muzeul a fost fondat în Florența în anul 1891. Aici se află 750 de lucrări create de-a lungul a 720 de ani. Acesta conține cea mai mare colecție de sculptură florentină din lume, cu sculpturi din marmură, bronz sau argint.

Să descoperim cele mai cunoscute statui din interiorul acestui muzeu:
 • Donatello: Madonna Milostivă, Profetino dalla Porta della Mandorla
 • Andrea Pisano: Statuia din Santa, Madonna del Solletico
 • Lorenzo Ghiberti: Poarta Paradisului
 • Michelangelo: Pietà Bandini

Există, de asemenea, Muzeul de Instrumente Muzicale, ca parte a Galleria dell’Accademia, care detine o vioara apartinand lui Stradivari si cel mai vechi pian vertical descoperit până în prezent.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Firenzecard (@firenzecard)

Dacă  te interesează arta, aici poți citi despre  3 dintre cele mai importante artefacte furate din British Museum.

Surse:

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.