Halloween

Halloween – 7 lucruri pe care poate nu le știai despre această sărbătoare

Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică preluată de multe popoare din lumea occidentală, răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul emigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Sărbătoarea are loc în noaptea de 31 octombrie. Este a doua cea mai cunoscută sărbătoare din lume, după Crăciun, și tot a doua ca volum al vânzărilor.

 1.Originea sărbătorii

Numele de Halloween provine din Scoția și este prescurtarea numelui inițial al sărbătorii All Hallows’Eve (ajunul sărbătoririi tuturor sfinților), care, la rândul ei, are la origine vechea sărbătoare de origine celtică Samhain. În urmă cu 2000 de ani, celții sărbătoreau la 1 noiembrie Noul An, care marca sfârșitul verii (asociată cu viața și lumina) și începutul iernii (asociată cu partea întunecoasă a anului, cu moartea). 

Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se deschide în noaptea de Samhain și spiritele, atât cele bune, cât și cele rele o pot trece. Pentru a alunga spiritele rele foloseau anumite ritualuri. În anul 835, Biserica romano-catolică a inclus ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creștină în care sunt sărbătoriți toți sfinții.

 2. Ritualul recoltei

Ritualul recoltei era însoțit de focuri sacre care marcau pragul temporal, când sufletele morților se plimbau noaptea pe străzi și trebuiau îmbunate cu daruri lăsate la ușă pentru a asigura recolte bune pentru anul viitor. Simbolic, o parte din recoltă se ardea în aceste focuri sacre și se sacrificau animale în numele zeilor. Un alt rol al focurilor din cadrul acestui ritual era de element purificator, oamenii și animalele trecând prin el cu scopul de a se purifica. Era vremea când se făceau provizii și se sacrificau animale pentru iarnă.

 3. Simboluri

  • Costumele și măștile

Costumele și măștile cât mai înfricoșătoare au rolul de a speria și de a alunga spiritele rele. Costumele de Halloween sunt confecționate după modele supranaturale, imitând: schelete, fantome, vrăjitoare, diavoli, monștri şi nu numai. De-a lungul timpului, costumele au fost adaptate la actualitatea vremii. Cu ocazia acestei sărbători s-a dezvoltat o adevărată industrie a costumelor și a măștilor macabre, a celebrilor dovleci scobiți și a altor obiecte pentru decorarea caselor și grădinilor.

  • Obiecte asociate Halloween-ului

Cel mai cunoscut simbol este dovleacul sculptat, Jack-o’-lantern, care provine din obiceiul de modelare a unor felinare din napi, cu rolul de a lumina sufletele din Purgatoriu. Tradiția de modelare a dovleacului a fost adusă în America de Nord de emigranții din Irlanda și Scoția. Aceștia au folosit dovleacul deoarece era mai accesibil și mai ușor de modelat. Culorile specifice acestei sărbători sunt portocaliul (simbol al vieții și al luminii) și negrul (simbol al morții și al întunericului).

 4. Tradiții de Halloween

Colindatul de Halloween din casă în casă, de către copiii costumați în diferite personaje și strigând Trick or Treat (Ne dați ori nu ne dați), își are originea în Evul Mediu, când se obișnuia să se dea de pomană celor săraci pentru sufletele celor morți. În America este foarte cunoscută ,,micuța cutie portocalie”. Înainte, aceasta se distribuia copiilor în școală pentru a merge la colindat, iar în ea strângeau banii și dulciurile tradiționale primite. Tot o tradiție a devenit și decorarea caselor și grădinilor cu diverse obiecte asociate acestei sărbători.

 5. Mâncăruri specifice de Halloween

Printre mâncărurile tradiționale de Halloween se numără: merele glazurate, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac, porumb caramelizat, bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci  sau viermi. Un obicei întâlnit în Irlanda este gătirea unei prăjituri cu fructe numită barmbrack, în care se pune un inel sau o monedă. Tradiția spune că cel care mănâncă prăjitura cu inelul își va găsi dragostea anul viitor.

 6. Jocuri și obiceiuri

În tradiția scoțiană, prezicerea viitorului soț al unei fete nemăritate constă în curățarea unui măr dintr-o singură tăietură și aruncarea cojii rezulate peste umăr. Tradiția spune că acea coajă va cădea în forma primei litere a numelui viitorului soț.

Apple bobbing este un joc care implică culegerea cu dinții a unor mere care plutesc într-un vas cu apă.Un alt obicei spune că dacă o fată nemăritată  stă într-o cameră întunecată și se uită în oglindă de Halloween, va vedea chipul viitorului soț, iar dacă va muri înainte de căsătorie, în oglindă va vedea un craniu.

 7. Superstiții

Cu scopul de a se simți mai confortabil într-o situație nesigură, oamenii au creat anumite superstiții. Bineînţeles că şi această sărbătoare a Halloween-ului a generat o serie de superstiții.

  • Dacă în noaptea de Halloween zboară un liliac prin casă ori pe lângă casă, se spune că acolo sunt spirite rele.
  • Dacă vezi un păianjen prin casă în noaptea de Halloween înseamnă că spiritul unei persoane dragi te veghează.
  • Despre  cei născuți în noaptea de Halloween se crede că pot vedea și comunica cu spiritele rele.
  • Dacă o fată nemăritată pune o floare de rozmarin și un bănuț sub pernă, își va visa viitorul soț. 

Nicholas Gordon reușește să surpindă în câteva versuri esența sărbătorii Halloween-ului: 

De Halloween se-nvăluie în inocență frica, 

C-un gust amar în dulcele capriciu, 

Hai să lăsăm ca frica să ne fie un deliciu…

Surse:

Dacă tot este o sărbătoare petrecută cu prietenii sau familia vă propun să citiți acest articol pentru a învăța diferite jocuri de cărți, pe care să le jucați în această seară.

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.