La Rioja: călătorie în una din cele 17 regiuni din Spania

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Logroño este capitala regiunii La Rioja, una dintre cele mai mici comunități autonome din nordul Spaniei, la granița cu Navarra și Țara Bascilor.

Regiunea este înconjurată de munți, iar capitala este străbătută de râul Ebro, motiv pentru care, aparent, micul oraș a căpătat ulterior denumirea de Logroño, printr-o latinizare târzie a illo gronno, din celta veche „gronno”, care însemna „vadul” sau „trecerea”. Totodată, pe parcursul secolelor a fost un important punct de trecere și de popas pentru pelerini, chiar și astăzi Logroño rămânând unul dintre cele mai vizitate orașe de turiști și pelerini pe ruta „Camino del Santiago.

Strada Laurel

Dacă vorbim despre gastronomie, La Rioja păstrează o tradiție veche a artei culinare și este renumită pentru nenumăratele baruri de tapas și pinchos. Strada Laurel (tr. dafin), situată în centrul istoric al orașului, este una dintre cele mai emblematice străzi din nordul Spaniei, cunoscută în întreaga țară pentru desăvârșita artă culinară. În spatele denumirii străzii se află o istorie destul de curioasă ce datează din secolul XVI. În acea perioadă orașul era, practic, format doar din clădirile din centrul vechi, înconjurate de o fortăreață. Zona, acum numită Travesia Laurel sau Calle Laurel, era cunoscută în acele vremuri drept cartierul San Pedro. 

 

 

Faptul că se afla chiar în zona de nord-vest a orașului, departe de biserici, facilita exercitarea meseriei damelor de moravuri ușoare. Și iată cum faimoasa Stradă Laurel a căpătat bine-cunoscutul toponim:

Cele care practicau prostituția agățau un buchețel de frunze de dafin la fereastră atunci când nu erau ocupate, acesta fiind semnalul care informa clienții că erau disponibile în acel moment.

Astăzi, străduța este una dintre cele mai aglomerate din oraș, începând din 1800, când s-a deschis primul bar în acea zonă, până în zilele noastre. Atât localnici cât și turiști servesc delicatese sub forma unor mici gustări precum fructe de mare, preparate din porc, vită și pește, jamon, calamari, ciuperci făcute pe plită, varietăți de brânzeturi și chiar vestitul embuchado, o specialitate din intestine de miel.as

San Bernabé

Sfântul Bernabé este sfântul patron al orașului Logroño, sărbătorit pe data de 11 iunie, iar pe data de 9 iunie este ziua regiunii La Rioja, a cărei capitală este Logroño. Sărbătoarea este de o deosebită importanță pentru „riojani”, ea comemorând un eveniment care a avut loc în 1521, când 30.000 de soldați francezi și navari au încercat să pătrundă dincolo de fortăreața orașului. După ce au fost asediați timp de 17 zile, pe data de 11 iunie, Ducele de Najera, împreună cu 4000 de soldați, a învins armata franceză. Legenda spune că femeile „logroñeze” au luptat cot la cot cu bărbații până când armata condusă de generalul André de Foix a fost învinsă.

 

 

În ziua de San Bernabé  localnicii servesc pește și căpșune în vin roșu, conform cu tradiția și comemorarea acelor zile de asediu, în care „logroñezii”, aflându-se închiși în interiorul fortăreței, dar totodată având acces către râul Ebro, s-au hrănit doar cu pește și vin. La ieșirea din oraș se montează bâlciul, în centrul istoric sunt așezate mici corturi unde se vând suveniruri, atmosfera este medievală și sunt reproduse unele scenete în aer liber, care descriu fidel acele întâmplări din secolul XVI.

San Mateo și cele mai apreciate vinuri din Spania 

La Rioja este, de asemenea, una dintre cele mai importante regiuni viticole, de cea mai înaltă categorie, cu statutul de origine protejată datorită gustului și a calității înalte a vinului de La Rioja. Importanța calității DOC – Denominaciόn de Origen Calificada datează încă din 1650, dar abia în 1991 Rioja a primit oficial statutul DOC. În prezent, vinurile de cea mai înaltă calitate sunt exportate peste oceane, printre cele mai cunoscute fiind Badiola, Olivier Riviere, Monopole, Predicador și multe altele. 

San Mateo este sărbătoarea regională care dă startul mult așteptatului cules de struguri. Durează șapte zile, de sâmbătă până sâmbătă, data nefiind întotdeauna fixă, ci în funcție de calendarul anual și de decizia primăriei locale. Startul sărbătorii se dă la ora 12 fix, în prima sâmbătă, iar în piața primăriei are loc un concert, urmat de multe altele până la finalul celor șapte zile. De regulă orașul este intens vizitat de turiști din toată țara în perioada sărbătorii de San Mateo, iar localnicii care sunt mici producători și patroni de baruri se bucură de o creștere impresionantă a vânzărilor.

 

 

Toate barurile și discotecile sunt deschise pe parcursul întregii săptămâni, până la ore târzii ale dimineții. Mici orchestre și fanfare circulă prin tot orașul cântând melodii specifice sărbătorilor de acest gen și bâlciul este redeschis. La marginea orașului au loc zilnic diverse evenimente, iar în centrul istoric al orașului este montat un cort unde răsună muzică flamenco și se servesc preparate tipice din regiunea Andaluzia.

Timp de șase zile, începând cu orele 22.00, tot orașul se strânge și asistă la spectacolul de artificii, iar în a șaptea zi are loc arderea butoiului în piațeta din fața primăriei și totodată se declară încheierea oficială a sărbătorii regionale San Mateo. De menționat faptul că în aceste zile de sărbătoare, cele mai consumate băuturi sunt calimocho (vin roșu și coca-cola) și zurracapote, o băutură asemănătoare cu sangria, tipică regiunii, care se prepară special cu ocazia sărbătorii de Sfântul Matei.

Ultima ardere pe rug a vrăjitoarelor de către inchiziție 

Sub denumirea de „Vrăjitoarele din Zugarramurdieste cunoscut cel mai faimos caz de vrăjitorie din perioada inchiziției. Evenimentul a avut loc cu patru secole în urmă, când „focarul” de vrăjitorie a fost depistat într-o mică localitate numită Zugarramurdi, din regiunea Navarra, iar cazul a fost judecat de inchiziția din orașul Logroño.

 

 

În fiecare an în luna noiembrie, timp de trei zile, este recreat sub formă de scenetă de teatru acel moment istoric, ca omagiu pentru cele unsprezece victime arse pe rug în urma judecării. În oraș au loc târguri de vrăjitorie unde se vând amulete, bijuterii, pietre semiprețioase și alte produse artizanale, înconjurate de decorațiuni specifice secolului XVI.

Surse:

Click aici dacă vrei să afli mai multe despre turismul din România.

 

 

 

elefant.ro%20

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.