Laika: primul câine din istoria omenirii trimis în spațiu în anul 1957

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
La data de 3 noiembrie 1957, Uniunea Sovietică punea în aplicare cea mai bizară acțiune, uimind omenirea. Laika devenea primul câine din istorie ce urma să fie lansat în spațiu.

 

Universul este un spațiu încă nedeslușit de omenire, iar fiecare pas spre descoperirea lui ne hrănește curiozitatea și ne oferă câte un strop de speranță. Adesea ne întrebăm ce mistere ascunde acest întreg cosmos, iar fiecare acțiune pusă în practică de NASA uimește umanitatea datorită descoperirilor neașteptate. Și totuși ne întrebăm, suntem sau nu singuri în ce acest uriaș Univers? Ce taine se află dincolo de Pământul-Mamă? Cercetătorii aveau să descopere circumstanțele și posibilitățile trimiterii unei ființe vii în cosmos. Prin urmare, lansarea câinelui era fundamentală pentru descoperirea posibilitățile de a trimite un om să orbiteze în jurul Pământului. Până în acel an, nu se cunoștea încă impactul trimiterii unei ființe vii în spațiu.

De ce Laika și nu un alt câine?

Cățelușa Laika era unul dintre animalele străzii din capitala Rusiei. Laika a fost aleasă de către oamenii de știință pe baza faptului că animalele provenite din acest mediu se puteau adapta mult mai ușor noilor condiții, îndurând frigul extrem și lipsa hranei. Numele său are o semnificație captivantă, și se traduce prin Lătrătorul. Contrar lucrului acesta, cățelușa era foarte calmă și de dimensiuni mici.

Nava Sputnik 2

Pentru asigurarea unui mediu propice și pentru menținerea vieții Laikăi, nava a fost dotată cu un generator de oxigen și cu un ventilator pentru a păstra o temperatură de până la 15° Celsius. Totodată, a fost adăugată și mâncare sub formă gelatinoasă. Laika urma să fie ținută de un ham pentru a restricționa mișcările sale, însă avea posibilitatea de a sta în picioare, culcată sau întinsă. Cel mai important echipament era electrocardiograma, ce urma să monitorizeze fiecare bătaie a inimii Laikăi, ritmul respirației și mișcările sale.

Zborul

Laika a fost introdusă în nava spațială Sputnik 2 cu trei zile înainte de zbor. Temperatura din Rusia era extrem de scăzută, prin urmare, un furtun a fost conectat la un radiator pentru a menține o temperatură medie în navă. Înainte de lansare, oamenii de știință au îmbibat blana sa într-o soluție slab alcoolizată, iar pentru a monitoriza funcțiile corporale, zonele ce conțineau senzori-receptori au fost tamponate cu iod.

Lansarea a avut loc cu succes, însă respirația Laikăi a crescut de până la 3-4 ori mai mult decât ritmul obișnuit. Accelerând nava, ritmul cardiac creștea ajungând la 240 de bătăi pe minut. Odată ce satelitul a ajuns pe orbită, partea frontală a navei s-a desprins conform planurilor, însă, urma să se întâmple ceva cumplit. În ,,Blocul A’’, unde se afla Laika, a fost remarcată o defecțiune a sistemului termic, temperatura crescând puțin câte puțin. După 5-7 ore de la lansare, s-a întâmplat inevitabilul. Laika nu mai prezenta semne de viață. Cățelușa nu numai că devenise primul animal ce a orbitat în jurul Pământului, dar și primul animal care și-a găsit finalul în afara Pământului.

Cauza decesului? Supraîncălzirea navei și starea de agitației a cățelușei.

 

Controverse

Iubitorii de animăluțe au dorit să marcheze durerea în urma decesului cățelușei prin proteste. National Canine Defence League a susținut în cadrul unui protest un minut de reculegere pentru Laika. Tot acest eveniment a declanșat o furtună de nemulțumiri și dezbateri aprinse pe tema tratamentelor rele aplicate asupra animalelor cu scop științific.

Oleg Gazenko, unul dintre oamenii de știință ai Rusiei, și-a exprimat regretul pentru moartea Laikăi, subliniind:

Lucrul cu animalele este o sursă de suferință pentru fiecare dintre noi. Le tratăm ca pe copiii ce nu pot vorbi. Cu cât trece mai mult timp cu atât îmi pare mai rău. Nu trebuia să fi făcut asta… Nu am învățat suficient din această misiune pentru a justifica moartea câinelui.

Aventura Laikăi în spațiu a reprezentat o călătorie fără întoarcere, însă a deschis calea următoarelor misiuni spațiale. Practic, Laika a contribuit la uimitoarele descoperiri de astăzi. Ea a fost cea care ne-a oferit șansa de a ne bucura de imagini surprinzătoare de pe Marte sau chiar de pe Lună. Prin urmare, moartea cățelușei simbolizează baza progreselor științifice!

 

Douăzeci și patru de ani mai târziu, românii aveau să se bucure de un anunț senzațional: Dumitru Prunariu devenea primul român în spațiul cosmic, toate detaliile aici.

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.