Cine este Lina Medina, fetița care a născut la doar 5 ani

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lina Medina este o femeie din Peru cu o poveste de viață extrem de intrigantă și misterioasă. Aceasta a devenit cunoscută drept cea mai tânără mamă din lume, stabilind un record care, în zilele de azi, nu ar putea provoca decât repulsie: a născut când era doar o fetiță de 5 ani! Acest caz extrem de controversat a șocat întreaga lume și încă provoacă neîncredere, dar și fascinație atât între oamenii de rând, cât și între medici și specialiști.

Mai mult decât atât, părinții fetei nu aveau nici cea mai mică idee că fata lor ar putea fi gravidă. Văzând însă abdomenul tot mai umflat, aceștia s-au gândit că fetița lor a fost lovită de o boală necruțătoare, anume cancerul la stomac, însă în momentul în care au ajuns la spital doctorul le-a dat o veste cutremurătoare. Ceea ce părea a fi o mare tumoare era, de fapt, o sarcină. Ba mai mult, Lina Medina era gravidă în șapte luni!

Care este povestea impresionantă a tinerei mame?

Lina Medina Vásquez s-a născut în anul 1933 într-un sat sărac din Munții Anzi, părinții săi fiind niște oameni foarte modești. Copilăria sa a fost întreruptă brusc în anul 1939, la doar 5 ani. Atunci când părinții săi i-au văzut abdomenul extrem de dilatat, în niciun caz nu le putea trece prin minte că este vorba despre o sarcină. Din contră, se gândeau la cea mai cruntă boală, așa că au cerut ajutorul unui vraci în încercarea de a o vindeca, însă fără succes. Doreau însă cu orice preț să o salveze, așa că au dus-o pe fetiță la spitalul din Pisco, dorind să fie examinată de un medic.

Diagnosticul, însă, a fost pe cât de șocant, pe atât de intrigant, chiar și pentru medici: Lina nu avea cancer la stomac, dar era gravidă în șapte luni. Timp de o lună și jumătate fetița a stat internată în Lima pentru a putea fi monitorizată de specialiști. În final, pe data de 14 mai 1939, la doar 5 ani, 7 luni și 17 zile, Lina Medina a dat naștere primului său fiu, un băiețel de 2,7 kilograme. Numele său de botez, Gerardo Alejandro, a fost ales în cinstea celor doi medici care au avut grijă de fetiță în timpul petrecut în spital: Gerardo Lozada și Alejandro Busalleu.

Din cauza faptului că pelvisul fetiței era mult prea mic ca să suporte o naștere normală, acesteia i-a fost efectuată operația de cezariană. Pe lângă toate acestea, în urma studiilor de mai târziu s-a descoperit că Lina suferea de o boală ce afectează doar unul din 10.000 copii, și anume pubertatea precoce. Băiatul, însă, avea să se stingă înaintea mamei sale, la doar 40 de ani, din cauza unei boli la măduva spinării. Ceea ce este și mai interesant este faptul că Gerardo a crezut că este fratele Linei Medina până la vârsta de 10 ani, când a descoperit adevărul.

Pubertatea precoce este o boală care afectează unul din 10.000 copii, incidența de apariție a bolii aparținând în special de partea feminină.

Pubertatea precoce presupune dezvoltarea înainte de opt ani în cazul fetelor, respectiv 9 ani în cazul băieților. Această boală a stârnit un mare interes în rândul medicilor, printre care se numără și Edmundo Escomel, un medic chirurg peruan. Acesta a publicat în anul 1939 un studiu amplu despre pubertatea precoce, folosind cazul Linei Medina pentru a descrie boala în revista La Presse Médicale.

Conform acestui studiu, Lina Medina s-a dezvoltat extrem de rapid: la doar 8 luni a avut primul ciclu menstrual și, în mod surprinzător, la 4 ani deja atinsese jumătatea pubertății, având organele sexuale deja dezvoltate.

Lina Medina nu a dezvăluit niciodată identitatea tatălui

Primele speculații cu privire la identitatea tatălui l-au vizat chiar pe tatăl Linei, acesta fiind acuzat de o relație incestuoasă cu propria fiică. Această poveste nu a rămas însă ascunsă, ba dimpotrivă, a cauzat extrem de multe polemici și a dus la arestarea tatălui sub acuzația de agresiune sexuală și viol, însă autoritățile nu au putut dovedi aceste atrocități cu probe, iar tatăl fetei a fost eliberat.

O altă ipoteză lansată în încercarea de a explica sarcina fetiței de doar 5 ani are legătură cu anumite ritualuri păgâne desfășurate în mai multe sate din Peru, ritualuri care de cele mai multe ori se terminau cu orgii sexuale, acestea implicând și copii. Însă nimic din toate acestea nu a fost confirmat, Lina Medina alegând să păstreze tăcerea toată viața sa.

Cum a fost afectată viața Linei?

Deși a devenit mamă la doar 5 ani, se pare că Lina Medina a încercat să ducă o viață pe cât de posibil normală. Aceasta s-a angajat ca secretară la clinica domnului Lozada. Acolo a primit atât educație, cât și banii necesari pentru a-i asigura un trai decent copilului său.

Anul 1970 a adus o schimbare în viața sa: femeia s-a căsătorit cu un bărbat pe nume Raul, iar în anul 1972 a născut al doilea său copil, despre care însă nu se știe nimic. În prezent, Lina are 87 de ani și trăiește de mai mulți ani într-un cartier din Lima.

Deși acest caz a atras atenția cetățenilor, a presei și a autorităților, familia fetei nu a vrut niciodată să dea detalii despre ceea ce s-a întâmplat. Au refuzat toate interviurile stabilite de către presă, implicit anumite sume de bani oferite în schimbul mediatizării cazului, motivul fiind extrem de bine întemeiat. Părinții Linei Medina își doreau o viață liniștită atât pentru fata lor, cât și pentru nepot, departe de expunerea publică.

Cu toții ne putem pune de acord asupra faptului că acest caz a stârnit extrem de multe trăiri și emoții: unora li se poate părea atroce, altora le poate stârni interes în ceea ce privește detaliile medicale. Un lucru e sigur: Lina Medina rămâne chiar și la momentul prezent deținătoarea titlului în Cartea Recordurilor pentru cea mai tânără mamă din lume!

Un alt caz șocant este cel al Lisei Montgomery, prima femeie executată în SUA din ultimii 67 de ani!

Surse:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Lina_Medina
  • http://www.scielo.org.pe/ (NáquiraVelarde, César. (2006). Edmundo Escomel 1880-1959. Acta Médica Peruana, 23(3), 185-192.)

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.