Lisabona: centrul culturii și istoriei portugheze văzute prin aceste 7 simboluri

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Lisboa, Lisabona
Pixabay.com

Traducere: Irina T.

Lisabona, localizată pe coasta de vest a Portugaliei, reprezintă cel mai mare centru turistic și cultural al țării. În acest oraș, cultura și istoria locală se întrepătrund cu cântece de fado, artă stradală, gastronomie și o comunitate energică care fac din această destinație locul ideal pentru o vacanță de neuitat.

Lisabona este unul dintre cele mai carismatice și vibrante orașe din Europa, câștigând în ultimii ani din ce în ce mai multă popularitate. O destinație în care se combină, fără niciun efort, patrimoniul național, cum ar fi Torre de Belém, Castelul São Jorge sau Largo do Carmo, cu arta modernă și gândirea progresivă a societății.

Oferind imagini de neuitat vizitatorilor săi, capitala portugheză este situată pe vârful a șapte dealuri în jurul malurilor râului Tejo. De asemenea, de-a lungul istoriei tumultoase, al doilea cel mai vechi oraș din Europa a supraviețuit unui cutremur devastator care a distrus multe dintre clădirile sale.

1. Unul dintre marile simboluri ale Lisabonei… Alfama, cel mai vechi cartier

Alfama este cel mai vechi cartier din capitala portugheză, întinzându-se pe coasta dintre Castelul São Jorge și Râul Tejo. În timpul dominației arabe, Alfama era de fapt un oraș, care s-a mutat treptat spre vest, zonă în care acum se regăsește cartierul Baixa. Aici trăiau pescarii și cei săraci, în ziua de astăzi fiind văzut tot ca un cartier sărac.

Deși cutremurul din 1755 a distrus multe clădiri portugheze, cartierul Alfama nu a fost afectat în totalitate. De fapt, a rămas ca un labirint pitoresc, cu străzi înguste și mici piețe.Astăzi, cel mai vechi cartier din Lisabona oferă vizitatorilor săi atracții importante și pline de istorie, abundând în restaurante unde se cântă muzică fado.

Aici puteți găsi, de asemenea, importante puncte turistice, cum ar fi Santa Maria Maior de Lisboa și Convento da Graça.

2. Castelul São Jorge

Situat maiestuos deasupra Lisabonei, reprezintă una dintre cele mai mari atracții turistice pe care capitala le pune la dispoziția turiștilor săi. Castelul São Jorge a cunoscut începutul istoriei Lisabonei, a trăit cele mai violente conflicte dintre arabi și creștini, a supraviețuit asediilor spaniole și a observat nașterea limbii portugheze ca naștere a celor mai mari navigatori.

Acum, istoria tumultuoasă se reflectă pe zidurile Castelului São Jorge, acesta situându-se printre cele mai importante și antice simboluri ale Lisabonei. Fortificația maiestuoasă este deschisă pentru turiștii care doresc să afle mai multe despre istoria Portugaliei.

3. Liftul Santa Justa

Aceasta este o altă atracție turistică care a fost construită în secolul al XIX-lea. Liftul Santa Justa a fost inspirat de creațiile lui Gustave Eiffel și a fost folosit pentru a transporta pasagerii de pe dealul cartierului Baixa până la Largo do Carmo și ruinele sale.

Arhitectura sa unică cu arcuri neogotice și modele geometrice îl plasează în topul celor mai artistice locuri ale capitalei.

Anterior, Santa Justa era o parte indispensabilă a sistemului de transport din Lisabona, dar astăzi rămâne doar una dintre cele mai valoroase atracții ale cartierului Baixa, parcurgând o distanță de 45 de metri. În plus, liftul Santa Justa oferă turiștilor o priveliște minunată asupra orașului.

Merită să aștepți la coada care pare a nu se mai termina!

4. Praça do Comércio

Praça do Comércio este una dintre cele mai minunate zone ale orașului. Câteva clădiri în stilul pombalino se apropie de marea piață, lăsând liberă partea sudică, care se află în fața râului Tejo. În mijlocul pieței se află o ilustră statuie cu regele José I, iar la intrarea în piață poți vedea impresionantul și gloriosul Arco da Rua Augusta.

Conform unui ghid despre Lisabona, Praça do Comércio reflecta bogăția și ambițiile societății portugheze din secolul al XVIII-lea. În același loc, comandanții planificau călătorii pe mare către Brazilia, India și Asia de Sud-Est.

5. Turnul Belém (Torre de Belém)

Turnul Belém este cu adevărat cel mai mare simbol al Lisabonei. Este un mic fort construit în secolul al XVI-lea, în stilul Manuelin. În plus, prezintă câteva turnuri de veghe în stil arab și câteva creneluri prin care se poate vedea crucea lui Hristos.

Turnul Belém a servit ca punct de îmbarcare și debarcare pentru exploratorii portughezi și ca poartă ceremonială spre Lisabona. De asemenea, din 1983, turnul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este considerat un simbol al erei celor două descoperiri din Europa.

6. Tramvaiul 28 (Elétrico 28)

Tramvaiul 28  face parte din marea rețea de transporturi care trece prin centrul orașului. Nu este un obiectiv turistic foarte tipic, dar persoanele care vizitează Lisabona au un mare interes în a călători cu tramvaiul cel galben și vechi.

Traseul tramvaiului 28 este de la Martim Moniz până la Campo de Ourique. Într-o plimbare cu galbenul tramvai poți vedea locuri încântătoare, cum ar fi Chiado sau Bairro Alto, Basílica și Jardim da Estrela.

Rețeaua de transport din Lisabona pictează în culori diferite tramvaiele care trec prin oraș, dar galbenul care se regăsește pe tramvaiul 28 rămâne culoarea clasică pentru mijloacele de transport în comun.

7. Pastéis de nata

Acesta este un desert specific în toată Portugalia, dar și în regiunile care în trecut au fost  colonii portugheze. Au fost preparate pentru prima dată înainte de secolul al XVIII-lea, de către călugării Mănăstirii Jerónimos și acum reprezintă un simbol gastronomic portughez.

Ingredientele principale pentru desertul pastéis de nata sunt gălbenușul de ou, zahărul și scorțișoara. Unele persoane preferă să le mănânce cu zahăr în loc de scorțișoară. De asemenea, în anul 2009, The Guardian a făcut un top, unde desertul pastéis de nata se regăsește printre primele cele mai bune 50 de mâncăruri.

Lisabona este unul dintre cele mai colorate orașe ale Europei, o frumoasă capitală plină de cultură, istorie, muzică, artă și bunăstare, fiind un loc ideal nu numai pentru tineri, ci pentru oricine dorește să călătorească și să descopere noi culturi și societăți. Lisabona, o aventură fără sfârșit, impresionează toți turiștii care o vizitează.

Au ajuns la Lisabona la amurg, într-un moment în care blândețea cerului imprimă în inimi o străpungere dulce. (Chegaram a Lisboa ao cair da tarde, na hora em que a suavidade do céu infunde nas almas um doce pungimento.) – José Saramago

Puteți citi articolul în portugheză aici.

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.