Napoli: 7 lucruri interesante de știut înainte de a porni la drum

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Napoli
Foto: pixabay.com

Autor: Diana Caragea

Napoli, numit de altfel și Orașul Nou, este considerat capitala Italiei de Sud, fiind unul dintre cele mai adorate orașe de străini. Cum să nu iubești acest oraș? Chiar dacă dorești să guști din mâncărurile apetisante, cunoscute în întreaga lume sau să te bucuri de muzica, istoria și cultura fascinantă pe care acest loc poate să ți le ofere, acest articol este perfect pentru tine.


Iată aici o listă cu 5 lucruri interesante de știut despre acest oraș!

1. Originea și legenda orașului Napoli

Originea orașului îl face un loc de-a dreptul special, acesta fiind fondat în anul 475 î. Hr., pe atunci numit Neapolis care se traduce Orașul Nou. Astfel se face referire la expansiunea teritorială a polisului grecesc, locul inițial unde se situa orașul Palepolis care prezenta Orașul Vechi. Legenda Napoliului este la rândul său fascinantă, aducând aminte de mitul lui Ulise așa cum este prezentat în faimoasa lucrare a lui Homer, Odiseea

Binecunoscutul erou a găsit o soluție ingenioasă pentru a rezista cântecului fermecător al sirenelor: acesta acoperă urechile membrilor echipajului său cu ceară, el la rândul său legându-se de catargul navei, curios de sunetul vocii mistice a creaturilor marine.
Sirena Partenope a încercat să îl seducă pe Ulise, însă eșuând cu desăvârșire, s-a prăbușit în mare, corpul său fiind adus de valuri pe malul unei coaste, unde se spune că ar fi luat naștere Golful din Napoli.

2. Cazare în Napoli

Îți recomandăm o cameră în hotelul de vis numit B&B Hotel Napoli. Situat în Piazza Garibaldi 32, are o terasă în aer liber cu o vedere uimitoare asupra Golfului Napoli și a Vezuviului. Conexiunea WiFi este gratuită, având și un bufet unde te poți bucura de un mic dejun gratuit. Nu îți face griji deoarece animalele de companie sunt, de asemenea, permise aici! 

  • Cel mai ieftin preț pe noapte este de 60€.

Există și o stație în apropierea hotelului de unde poți lua tramvaiele 1 și 2, autobuze 2BR, 202 sau 254. De altfel, stația de metrou este la doar 5 minute de mers pe jos de la hotel.

3. Dialectul napoletan

Dialectul napoletan este recunoscut de UNESCO ca a doua limbă oficială din țară, care derivă, la fel ca italiana, atât din latină cât și din greacă. În antichitate, pe când orașul se chema încă Neapolis, el a devenit unul dintre marile orașe ale Magna Grecia unde s-a conservat greaca dorică specifică vremurilor. Diverși factori precum comerțul, coloniștii și forța militară au redus influența greacă asupra limbii, căci limba vorbită era latina care s-a transformat într-o formă populară, în special de-a lungul Evului Mediu Târziu.

Nu este deloc un lucru ieșit din comun faptul că romanii s-au bucurat la rândul lor de frumusețea culturală a Napoliului care este reprezentată de măiestria grecilor atât din punct de vedere vizual, cât și intelectual.

Iată aici o listă cu proverbe și expresii în napoletană cu semnificațiile lor:

  • Alla sanfasò – „treacă-meargă”
  • Aumm aumm – „a-și ține gura închisă”, expresie folosită împreună cu o gesticulare specifică: „mâna este mișcată rotativ la sunetul celor două cuvinte, cu palma coborâtă, fără a face mișcări bruște cu degetele” (Vesuviolive);
  • Fà ‘e cofecchie – „pe la spatele cuiva” sau “a flirta”;
  • Portare scarogna o scalogna – „a purta ghinion”.

4. Atenție, vulcan! – Vezuviu

În vecinătatea minunatului oraș, poți vizita și faimosul vulcan Vezuviu care este unul dintre cei mai cunoscuți vulcani activi din întreaga lume.
Acesta a erupt de multe ori de-a lungul istoriei, însă erupția sa din anul 79 d. Hr. rămâne una de neuitat: cel puțin 1500 de persoane au murit atunci, fiind încă  pietrificate ca niște statui morbide, reflectând tragicul trecut.
Vezuviul ocupă un loc special în conștiința istorică. Atunci au fost distruse orașele Pompei și Herculane. De asemenea, e important de menționat că vulcanul s-a format în urmă cu 25.000 de ani. Nimeni nu știe când vulcanul va erupe din nou, iar ultima dată când acest fenomen a avut loc a fost în martie 1944.


Prețurile pentru a-l vizita, sunt după cum urmează:
  • 10 € pentru un bilet integral;
  • 8 € pentru studenții din orice instituție superioară de învățământ;
  • intrarea gratuită pentru minori sub 120 cm înălțime și pentru cei cu un handicap de 100%, atât pentru ei, cât și pentru însoțitorul acestora.

5. Cultura orașului Napoli
Minunatele opere de artă care pot fi admirate în toată frumusețea lor te așteaptă la Muzeul Cappella Sansevero unde poți vedea sculptura Cristo Velato (1753) realizată de artistul napoletan Giuseppe Sanmartino. Monumentul, simbol al orașului, marchează privitorul prin:

Vena umflată care pulsează pe frunte, cuiele străpunse în picioarele și în mâinile inerte. (Museo Sansevero)

Un alt loc care merită să fie vizitat este Museo del Tesoro di San Gennaro. Colecția de lucrări deosebite, donate de devotații sfântului, a fost strânsă de-a lungul a 700 de ani. Tezaurul este format din diverse bijuterii, picturi, sculpturi, statui, piese de mobilier făcute din argint și țesuturi.

6. Mâncarea napolitană

După o lungă plimbare în inima orașului, este natural să ni se facă foame, astfel punem următoarea întrebare: ce am putea mânca aici? Prima noastră recomandare este pizza a portafoglio, o gustare accesibilă pentru toate persoanele, are un gust aromat și bogat care cu siguranță merită încercat. 

Acest deliciu de neuitat se poate găsi în mai multe localuri din întreg orașul, unul dintre acestea fiind Antica Pizzeria Port’Alba care se află între piazza Dante și piazza Bellini, pe strada cu același nume. Localul este în special  cunoscut  pentru faptul că servește pizza a portafoglio, care în traducere înseamnă pizza la buzunar. 

Personalități cunoscute precum Gabriele D’Annunzio au mâncat în acest loc, deci ar fi o onoare să mănânci în același loc în care au mâncat unele dintre personalitățile cele mai importante ale Italiei de-a lungul istoriei. Prețul unei porții este de doar 1 euro, iar dacă dorești, poți încerca de asemenea și niște farcite (mâncare umplută) pentru 2 euro. 

Să trecem mai departe și să cunoaștem vedetele patiseriei napolitane: babà și sfogliatelle. Pe cât de simple, pe atât de bune! Te poți bucura de acestea într-una dintre cele mai renumite patiserii din Napoli, cum ar fi Pasticceria Capparelli sau Antico Forno Attanasio. Prețul lor nici măcar nu depășește 3 euro!

Știați că sfogliatelle sunt un simbol napolitan? Ele datează de acum aproximativ 600 de ani, fiind create într-o mănăstire din Amalfi. Alte surse susțin că acest desert a fost de fapt creat acum 2000 de ani, în vremea păgânismului.

Până la urmă, cine a spus că trebuie să cheltui foarte mulți bani pentru a te bucura din plin de o vacanță în Napoli?

7. Cafeaua napolitană

E important de știut că faimoasa băutură a fost adusă în Napoli la sfârșitul secolului al XVIII-lea din Viena, aceasta devenind atât de populară încât, conform ziarului Il Mattino:

Cursul zilnic în medie de cafea dintr-un bar din Napoli e de 3 kg, triplu față de restul Italiei.

Cafeaua, conform cunoscutei tradiții este de-a dreptul delicioasă pentru calitatea apei care se găsește în oraș, conținând minerale unice. Cafeaua napolitană adevărată este proaspăt măcinată, urmând să fie servită neagră, tare și foarte fierbinte.

Te poți bucura de această băutură tradițională din faimosul oraș din Campania în localul istoric din Piazza dei Martiri numit Gran Caffè la Caffettiera”, numit de asemenea și Ambasada Cafelei Napolitane” care este cunoscută pentru calitatea excepțională și atmosfera elegantă a locului.

Prin urmare, capitala de Sud a Italiei este capabilă să capteze atenția oricărei persoane care dorește câteva momente de pace, înconjurată de cultură, istorie și tradiții felurite în compania încântătoare a muzicii de stradă.

 

Citește și:

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.