Noua bancnotă de 20 de lei va avea imprimat chipul Ecaterinei Teodoroiu

Banca Națională a României a decis punerea în circulație a unei bancnote ce va avea imprimat chipul unei personalități feminine importante, Ecaterina Teodoroiu. Alegerea chipului Ecaterinei are o puternică semnificație, și anume susținerea egalității dintre femei și bărbați. Bancnota va fi lansată la finalul anului.

 

Europarlamentarul Corina Crețu a scris într-o postare publicată pe o rețea de socializare:

Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu?

Ecaterina Teodoroiu este printre cele mai importante personalități feminine din istoria României. Aceasta a participat la Primul Război Mondial, murind la sfârșitul bătăliei de la Mărășești la doar 23 de ani, în fruntea plutonului de infanterie al Armatei Române.

Ecaterina s-a născut în Târgu Jiu, într-o familie de agricultori, crescând alături de alți cinci frați și două surori. Inițial, la începutul războiului, aceasta a activat ca asistent medical pe front. Ulterior, unul dintre frați, Nicolae, moare pe front luptând pentru țara sa. Atunci a luat naștere în sufletul său o dorință intensă de a-și răzbuna familia.

Pe data de 10 octombrie 1916, a avut loc prima bătălie, Ecaterina dă dovadă de mult eroism și curaj, fiind plasată în primele linii. Din nefericire, a fost luată drept prizonieră și dusă la Cărbunești, însă a evadat cu măiestrie, folosind un revolver pe care îl ținea ascuns . Cu un soi de vitejie, aceasta îl împușcă pe soldatul ce o păzea și pe comandantul plutonului său. Fugind, eroina a fost rănită la picior. Cu toate acestea, Ecaterina a luptat în continuare pentru țara sa în Filiași, însă starea sa de sănătatea s-a înrăutățit. Eroina a suferit fracturi ale tibiei și a femurului stâng.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gen, știri (@genstiri)

Regina Maria a României i-a acordat o distincție pentru eroismul său și i-a oferit gradul de sublocotenent în anul 1917. Ecaterina revine pe front în vara aceluiași an în poziția de sublocotenent și moare  împușcată în cap sau în piept. Nici astăzi nu se știe exact în ce parte a corpului a fost grav rănită.

În prezent există o serie de monumente ridicate în cinstea eroinei. Primul monument se află în Slatina și este sculptat de Dumitru Mățăoanu, cel de-al doilea se află în Brăila, sculptorul fiind Vasile Ionescu-Varo, cel de-al treilea monument este în Tișița, sculptor fiind Oscar Han, iar al patrulea în Azuga, sculptat de Ioan Iordănescu, acestea fiind doar câteva dintre multe altele prezente în țară.

Cel mai remarcabil monument este amplasat în Târgu Jiu. Monumentul a fost realizat din travertin italian, rocă de culoarea gălbuie-brună. Acesta prezintă scene din viața Ecaterinei și din activitatea sa militară.

Înainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine! – Ecaterina Teodoroiu

 

Citește mai multe despre Ecaterina Teodorescu, AICI.

SURSE: bancnota bancnota

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.