De-a lungul epocilor, istoria omenirii s-a remarcat printr-o serie de descoperiri și invenții. În urmă cu 500.000 de ani, vinul era descoperit și folosit în practicile religioase, culoarea lui roșie fiind asociată cu sângele și cu Divinitatea. În Egiptul Antic, faraonii erau înmormântați alături de sticle de vin, subliniind legătura cu divinul.
În plus, pe pereții mormintelor erau desenate imagini cu vase pline cu vin. În prezent, vinul este una dintre cele mai selecte băuturi din lume, degustarea acestora devenind, la rândul ei, o artă.
Cum și unde a fost descoperit vinul?
După cum am menționat, vinul a fost descoperit în perioada preistorică, pe când străbunii noștri adunau fructele dulci ale copacilor, asemănătoare boabelor de struguri, și le depozitau. Așa a luat naștere vinul, prin sucul obținut de la fructe în urma fenomenului de fermentație. Dacă vă întrebați unde, ei bine, răspunsul este în Georgia, arheologii descoperind o bucată de ceramică datând din anul 5980 î.Hr.
Ulterior, producția și consumul de vin au crescut considerabil în Grecia. Aici au apărut primele livezi de viță de vie sălbatice. Grecii consumau alcoolul la sărbători, ceremonii religioase și ca medicament. Ce este interesant de specificat este faptul că femeilor le era interzis consumul de vin, încălcarea acestei reguli impuse de bărbați ducând la divorț.
Proveniența numelui
Denumire de ,,vin’’ provine de la cuvântul ,,vena’’ și simbolizează ,, a iubi’’.
Beneficii
Consumul vinului cu moderație aduce o serie de beneficii sănătății. În primul rând, include vitamine și minerale, precum: Potasiu, Fosfor, Colina, Fluor. Toate acestea contribuie la reglarea ritmului cardiac, la reducerea riscului de Alzheimer și a anumitor tipuri de cancer și îmbunătățește digestia. Totodată, este recomandat consumul unui pahar de vin roșu înainte de culcare, deoarece este benefic pentru un somn bun și dulce.
Tipuri de vinuri
În funcție de culoarea lui regăsim: vinul roșu, alb, rosé și portocaliu. Nu trebuie să fii un degustător desăvârșit pentru a lua cea mai bună alegere; uite cea mai importantă clasificare de care trebuie să ții cont. În funcție de cantitatea de zaharuri avem: sec (zaharuri până la 4g/litru), demisec (între 4 și 12 g/litru), demidulce (între 12 și 50 g/litru) și dulce (peste 50 g/litru).
Cel mai vechi vin din lume
Cea mai veche sticlă de vin a fost descoperită în anul 1867, în mormântul unui nobil roman, aproape de orașul Speyer, Germania. În mormânt se aflau alte 16 sticle, însă aceasta era singura intactă. Specialiștii au concluzionat că vinul a fost obținut din struguri cultivați în timpul dominației romane. În prezent, sticla face parte din colecția muzeului istoric Pfalz din orașul Speyer.
Colecția de vinuri a Casei Regale a României
Poate una dintre cele mai importante piese de colecție ale patrimoniului național, vinurile Casei Regale sunt păstrate încă din anul 1956 în tezaurul Băncii Naționale a României. Cel mai vechi vin românesc valorează aproximativ 1.000 de euro și poate fi cumpărat de pe site-ul cotnari.ro. Numele vinului este GRASĂ DE COTNARI 1956, un vin alb și dulce.
Cea mai mare Cramă din lume
La o aruncătură de băț, în satul Mileștii Mici din Republica Moldova, se află cea mai mare și importantă colecție de vinuri din lume ce poate fi vizitată. Această cramă se întinde pe o lungime de 250 de kilometri, în forma unui labirint subteran. Pentru a te deplasa în interiorul vinăriei, ai nevoie de o mașină.
Această colecție de vinuri are privilegiul de a se afla în Cartea Recordurilor, datorită numărului de 1,5 milioane de sticle de vin pe care le deține. Totodată, pentru pasionații de vinuri, crama pune la dispoziție o multitudine de vinuri distinse pe care le poți degusta.
Cel mai scump vin din lume
Așa cum era de așteptat, locul din care provine cel mai scump vin din lume este dominat de romantism, eleganță și opulență, și anume Franța. Această sticlă a fost vândută în anul 1985 în urma unei licitații.
La momentul respectiv, vinul valora aproximativ 157.000 de dolari. Secretul lui este inscripționarea inițialelelor celui de-al treilea președinte american, Thomas Jefferson. Sticla cu vin roșu era un celebru Chateau Lafitte (Bordeaux) din 1787.
Degustarea vinurilor ca artă
Încheiem articolul nostru cu pasiunea oamenilor de a degusta vinuri selecte, cu arome nobile și mirosuri îmbietoare.
Pentru o degustare corectă și în profunzime, respectă următorii pași:
- Toarnă o cantitate mică de vin, aproximativ o treime din pahar, și înclină ușor paharul pentru a observa spectrul de culori.
- Pentru a identifica gradul de alcool al vinului, rotește paharul. Atunci când rămân urme de vin pe pahar, este un indicator al nivelului ridicat de alcool. De asemenea, rotirea paharului îți permite posibilitatea de a „savura” mirosul fructat.
- Pentru a nu influența temperatura optimă de degustare a vinului, este recomandat ca degustătorul să țină piciorul paharului.
- Inițial, vinul se soarbe pentru fi descoperită tăria alcoolului și trebuie ținut în gură timp de 4-5 secunde.
- Bucură-te de aroma vinului selectat!
VINUL REPREZINTĂ POEZIA ÎMBUTELIATĂ
– ROBERT LOUIS STEVENSON-
La fel ca și vinul, ceaiul este consumat în întreaga lume, în special în Marea Britanie. Citește și despre cele 4 ceremonialuri impresionante ale acestei băuturi.
SURSE:
- crameromania.ro
- ro.wikipedia.org/wiki/Vin
- shtiu.ro
- ro.wikipedia.org/wiki/Mile%C8%99tii_Mici,_Ialoveni
- medlife.ro
- adevarul.ro
- alcooldiscount.ro