10 februarie 1968: Societatea de Ştiințe Istorice din România ia naștere sub o nouă formă

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Societatea de științe istorice
Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, Foto: ro.wikipedia.org

Autor: Vlad Cinca

Societatea de Ştiințe Istorice din România este o asociație profesională, apolitică și independentă, al cărei scop este să stimuleze cercetarea științifică și didactică, dar și să antreneze membrii în cercetarea istoriei locale, naționale și universale.

Se spune că la istorie, ca și la fotbal, se pricepe oricine. Se spun multe, se publică multe. Unele afirmații și scrieri sunt valoroase, altele mai puțin sau chiar deloc.

9 iunie 1949 – asociația se înființează sub titulatura de Societatea de Științe Istorice și Filologice

Societatea de Ştiințe Istorice din România a fost înființată la data de 9 iunie 1949, mai întâi reunind istorici și filologi sub titulatura de Societatea de Științe Istorice și Filologice, care a funcționat astfel pentru 20 de ani, când cele două secțiuni s-au despărțit. La 10 februarie 1968  se reînființează sub denumirea de Societatea de Științe Istorice.

Principalele activități în cei peste 60 de ani de existență au fost și sunt reuniunile științifice (sesiuni de comunicări, simpozioane), cursurile de vară (reformate în 1968) și publicarea revistei Studii și articole de istorie, cu apariție neîntreruptă din 1956. De-a lungul timpului, aceasta a fost condusă de personalități ale științei istorice:

  • academicienii: Petru Constantinescu, Ștefan Pascu.
  • profesorii universitari: Nichita Adăniloaie, Ioan Scurtu, Bogdan Murgescu.

Afiliere internațională

  • Societatea de Ştiințe Istorice este membru al Asociației Europene a Profesorilor de Istorie

La nivel internațional, Societatea de Ştiințe Istorice din România este membru al Asociației Europene a Profesorilor de Istorie (Euroclio), admisă cu toate drepturile și obligațiile aferente la adunarea plenară a organizației desfășurată la Bruges, în martie 1994. Ulterior mai mulți membri ai Societății de Ştiințe Istorice din România au participat la activitățile Euroclio.

  • 1998 – Euroclio dezbate adaugarea istoriei secolului al XX-lea în curricula școlară.

În martie 1998, Asociația Europeană a Profesorilor de Istorie a inițiat la București, împreună cu Ministrul Educației și Societatea de Ştiințe Istorice din România o dezbatere cu participarea unui grup de profesori din România pe tema adăugării istoriei secolului al XX – lea în curricula școlară.

În perioada 1949 – 1973 asociația este susținută financiar de Ministerul Învățământului.

Între anii 1949 – 1973 Societatea de Ştiințe Istorice din România a fost susținută financiar și a depins de Ministerul Învățământului. După această dată, susținerea materială a încetat, sprijinul instituțional s-a redus și el gradual, asociația devenind tot mai independentă în raport cu Ministerul. Actualmente, Societatea de Ştiințe Istorice din România activează independent de MEN, iar din 2001 încoace nu a ezitat să adreseze Ministerului mai multe memorii și scrisori deschise în apărarea locului și rolului istoriei ca disciplină de studiu.

„Așa nu”

Prin semnalările din rubrică aflată pe site-ul Societății, numită „Așa nu” aceștia spera să contribuie la ascuțirea discernământului cititorilor, la formarea unei opinii colective a profesioniștilor și la ridicarea nivelului calitativ al istoriografiei române.

Site-ul Societatea de Ştiințe Istorice din România punctează:

Acceptând adevărul zicalei „Numai cine nu muncește nu greșește”, pornim de la ideea că erorile sunt cauzate doar uneori de nepricepere, și alteori de grabă și nepăsare. Prin semnalările din această rubrică nădăjduim să determinăm pe cei care vorbesc sau scriu despre istorie să fie mai atenți și să respecte mai mult contribuțiile istoricilor profesioniști.

Societatea pornește de la ideea că erorile sunt cauzate doar uneori de nepricepere, și alteori de grabă și nepăsare. Prin semnalările din această rubrică aceasta nădăjduiește să determine pe cei care vorbesc sau scriu despre istorie să fie mai atenți și să respecte mai mult contribuțiile istoricilor profesioniști.

Prin urmare, atât istoricul cât și prezentul Societății de Ştiințe Istorice a fost și va rămâne plin de evenimente ce vor contura viitorul. În prezent asociația are sediul în București la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, sala 8, pe Bd. Elisabeta nr. 4-12.

Surse:

Dacă ești interesat de istoria României, citește aici și despre două clădiri-simbol ale orașului București.

 992 total views,  2 views today

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *