Știm cu toții că pastele se regăsesc pe lista alimentelor preferate ale italienilor și nu doar a lor, pentru că acestea au devenit cunoscute în întreaga lume! Chiar dacă atunci când te gândești la Italia, îți vin în minte pastele și pizza, trebuie să știi că pastele au origini străvechi.
Pastele – origini străvechi
Este dificil de stabilit cine a inventat pastele, pentru că acestea erau deja cunoscute de greci, dar după căderea Imperiului Roman au fost uitate și redescoperite datorită chinezilor și arabilor. Una dintre cele mai cunoscute legende povestește că pastele au fost inventate de chinezi și importate în Europa de către Marco Polo în anul 1295, când s-a întors din Imperiul Gran Khan.
Deja de milenii î.Hr. se știa despre existența unei specii de paste, dar, pentru câteva secole, această specie de paste a dispărut fără urme. A reapărut în secolul IX în Africa de Nord sub numele de „pasta secca”, în traducere paste făinoase uscate. Bucătarul Martino Corno, în una din primele sale cărți culinare, descrie prima rețetă de paste și explică faptul că a fost importată din Sicilia, rămasă insulă arabă pentru mult timp. După descoperirea pastelor, acest aliment a ajuns pe mesele tuturor claselor sociale doar după secolul al XVII-lea din cauza costurilor ridicate până în acel moment.
Cum s-au născut pastele cu sos roșu?
În secolul al XVIII-lea a avut loc o revoluție la Napoli, oraș aflat sub stăpânire spaniolă, iar în această revoluție s-au răspândit roșiile. Chiar dacă la început erau folosite doar ca ornament, cu timpul au devenit un ingredient excelent pentru paste. Din acel moment pastele au început să fie vândute la un preț foarte mic la orice colț de stradă și se mâncau cu mâna. Abia în anul 1700 au ajuns și pe mesele nobililor care au inventat instrumentul esențial pentru a le mânca: furculița.
Italienii au devenit și sunt și acum, cei mai mari consumatori de paste; nu întâmplător, la sfârșitul anilor 1700, napoletanii au primit numele de „mâncătorii de paste”. Cu trecerea timpului rețetele de paste s-au înmulțit și astăzi există nenumărate moduri de a le prepara.
Tipuri de paste:
- Paste proaspete – pot fi realizate cu făină de grâu proaspăt, aceeași utilizată și pentru pâine. Trebuie păstrate la circa 4°C și consumate în maximum cinci zile de la producție.
- Paste făinoase uscate – destinate comerțului, sunt făcute din apă și făină de grâu dur. Față de cele proaspete, acestea necesită un timp mai lung de gătire.
- Paste cu ou – se adaugă ouă în aluat și sunt produse atât la nivel comercial, cât și în casă, dar trebuie să fie congelate imediat.
În continuare vă prezentâm 9 rețete de paste cu specific italian:
1. Paste carbonara – rețetă de origine romană
Carbonara este un preparat tipic bucătăriei romane, gătit pentru prima dată în anul 1944 și având la bază ouă, guanciale și brânză. (timpul de gătire este de doar 15 minute).
INGREDIENTE pentru 2 porții:
- 160 gr de spaghete
- 60 gr de guanciale tăiat gros
- 3 gălbenușuri proaspete
- 25 gr de brânză pecorino romano
- 1 linguriță de apa fierbinte de la paste
- piper negru
- sare
MOD DE PREPARARE
- Se taie guanciale și se prăjește în tigaie. În același timp, se pune pe foc o oală de apă pentru paste; când fierbe apa se adaugă spaghetele.
- Între timp se pregătește crema de gălbenușuri: se amestecă gălbenușurile cu pecorino și piper, se adaugă o linguriță de apă din oala de paste și crema este gata!
- Se strecoară spaghetele, care trebuie să fie al dente, apoi se pun în tigaia în care s-a prăjit guancialele, după care se adaugă peste crema de gălbenușuri cu focul stins.
Cina e servită!
Sfat! Se poate adăuga cinei și un pahar de vin, cea mai bună alegere fiind vinul roșu!
2. Bucatini all’amatriciana – (timp de gătire 35 de minute)
INGREDIENTE pentru 2 porții:
- 250 gr de bucatini
- 60 gr guanciale Amatrice
- 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
- un strop de vin alb sec
- 3-4 roșii sau 200 gr de roșii decojite
- o bucățică de peperoncino
- 50 gr de pecorino dat pe răzătoare
- sare
MOD DE PREPARARE
- Se taie guanciale în cubulețe și se rumenește cu puțin ulei și peperoncino, apoi se adaugă vinul și roșiile.
- Între timp se pun la fiert bucatini și când sunt destul de fierți, se strecoară.
- Se adaugă pecorino și după câteva secunde se adaugă și un pic de sos.
Sfat! Adaugă un loc la masă pentru un pahar de vin roșu!
3. Lasagna la cuptor (timp de gătire 200 de minute)
INGREDIENTE pentru 2 porții:
- 150 gr de foi de lasagna proaspete
- 150 gr de bechamel
- 75 gr de pulpă de vită măcinată
- 25 gr de cârnați
- 20 gr de pancetta
- 20 gr de ciuperci porcini
- 1 morcov
- 1 țelină
- 1 ceapă
- 1 pahar de vin roșu
- 1 linguriță de sos de roșii
- 2 lingurițe de parmezan dat pe răzătoare
- 25 gr de unt
- 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
- sare
- piper
MOD DE PREPARARE
- Se mărunțesc legumele, pancetta se taie în cubulețe, iar ciupercile se înmoaie în apă caldă.
- Legumele se amestecă cu ulei și unt.
- Se prăjesc carnea, cârnații, ciupercile și apoi se adaugă vinul.
- Sosul ragu se lasă la fiert 2-3 ore, la foc mic.
- În acest timp se fierb foile de lasagna în apa caldă și se lasă al dente.
- Într-o tavă de cuptor se pun 2-3 lingurițe de sos de roșii și apoi se așează primul strat de paste, se acoperă cu sos și bechamel, se continuă așa până la ultimul strat.
- Se adaugă parmezanul și se pune la cuptor pentru circa 30 de minute la 190°C.
Sfat! Pentru relaxare se poate consuma la masă și un pahar de vin roșu!
4. Spaghetti cacio e pepe – rețetă țărănească (timp de gătire 10 minute)
INGREDIENTE pentru 2 porții:
- 200 gr de spaghete
- 100 gr de pecorino romano (brânză)
- piper
- sare
MOD DE PREPARARE
- Se pregătește apa pentru fiert cu puțină sare și în timp ce fierbe se pregătește sosul.
- Se dă pe răzătoare pecorino și se topește în puțină apă fiartă; se poate amestecă totul cu un mixer.
- După ce s-a pregătit crema, se strecoară pastele și se amestecă.
- Se adaugă sare și piper și prânzul este gata pentru a fi servit, poftă bună!
Sfat! Pentru acest preparat merge atât vinul alb, cât și vinul roșu.
5. Tagliatelle alla bolognese (timp de gătire 150 de minute)
INGREDIENTE pentru 2 porții:
- 200 gr de pastă de tomate
- 150 gr de pulpă de porc măcinată
- 100 gr de mușchi de vită măcinată
- 100 gr de pancetta
- 1 țelină
- 1 ceapă
- 1 morcov
- vin roșu sau alb
- unt
- lapte
- ulei de măsline extravirgin
- sare
- piper
- 200 gr de tagliatelle
MOD DE PREPARARE
- Se pune apa cu puțină sare la fiert.
- Pentru sos se încălzește uleiul, untul și se adaugă țelina, ceapa și morcovul, toate mărunțite.
- Se adaugă pancetta tăiată cubulețe și apoi carnea.
- Se amestecă încontinuu adăugând pe rând 40 ml de vin, apoi sarea și piperul.
- Se amestecă totul cu sosul de tomate și se lasă la fiert pentru circa 2-3 ore;
- Când este aproape gata se adaugă 100 ml de lapte.
- După ce se termină de pregătit sosul, se adaugă și tagliatellele strecurate.
Poftă bună!
Sfat! Pentru a face prânzul și mai gustos se poate servi la masă un pahar de vin roșu.
6. Trofie alla ligure – paste cu origine în Sori, în provincia Genova (timp de gătire 90 de minute)
INGREDIENTE pentru 2 porții:
- 120 gr de făină
- 20 gr de făină de castane
- 40 gr de fasole verde
- 70 gr de cartofi
- sare
- 1 linguriță de nuci de pin
- 1 linguriță de pecorino
- 20 gr de busuioc
- 1 cățel de usturoi
- ulei de măsline extravirgin
MOD DE PREPARARE
- Se pune la fiert apa cu sare care, după ce a fiert, se adaugă peste făina pusă într-un vas.
- Se frământă și se lasă deoparte pentru circa 10 minute.
- Se împarte aluatul în biluțe, apoi fiecare biluță se așează în palmă și se trage spre exteriorul palmei, dându-i o formă conică.
- După ce se pregătesc trofiile, se pune busuiocul în blender împreună cu usturoiul, un pic de sare, ulei, nucile de pin și parmezanul.
- Se amestecă până când devine un sos fluid.
- Se pun la fiert legumele și se adaugă pastele.
- Se lasă la fiert pentru circa 6-7 minute, se strecoară și se adaugă peste sosul pesto.
Sfat! Se pot servi imediat împreună cu un pahar de vin alb sec!
7. Gnocchi alla sorrentina – pentru cei pofticioși (timp de gătire 45 de minute)
INGREDIENTE pentru 2 porții:
- 400 gr de gnocchi
- 250 gr de roșii
- 1 vânătă
- 40 gr de parmezan
- 100 gr de mozzarella
- ½ linguriță de zahăr
- sare
- 1 cățel de usturoi
- 1 crenguță de busuioc
- ulei de măsline extravirgin
MOD DE PREPARARE
- Pentru început se curăță usturoiul și se spală busuiocul.
- Se călește usturoiul cu puțin ulei și se adaugă sosul de roșii, busuiocul, un vârf de sare și puțin zahăr.
- Se lasă la fiert pentru 10 minute.
- Se pregătește mozzarella, se călesc feliile de vânătă în ulei și se lasă la scurs.
- Se fierb gnocchi în apa cu sare și se amestecă până rămân la suprafață.
- Când sunt gata se adaugă sosul pregătit.
- Înainte de a fi servite se adaugă feliile de vinete.
Sfat! Un pahar de vin roșu nu trebuie să lipsească!
8. Spaghete cu fructe de mare – (timp de gătire 90 de minute)
INGREDIENTE pentru 2 porții:
- 160 gr de spaghete
- 150 gr de midii
- 150 gr de scoici
- 200 gr de calamari
- 2 langustine
- 4 creveți
- 200 gr de roșii decojite
- 1 cățel de usturoi
- 1 ceapă
- ½ linguriță de pătrunjel mărunțit
- vin alb
- peperoncino pudră
- sare
- ulei de măsline extravirgin
MOD DE PREPARARE
- Se curăță midiile, scoicile, calamarii, langustinele și creveții.
- Se pun midiile și scoicile într-o tigaie cu usturoi, vin și un pic de ulei. După ce se deschid, se obține un lichid care trebuie păstrat.
- Se pregătește sosul călind usturoiul mărunțit cu puțin ulei și apoi se adaugă calamarii.
- Se lasă la fiert 5 minute după care se adaugă ½ pahar de vin alb.
- Se adaugă roșiile decojite și se lasă la fiert pentru circa 40-50 de minute, adăugând sosul pus de-o parte, sare și peperoncino.
- Se adaugă creveții și se lasă totul la fiert pentru încă 2 minute. Spaghetele se fierb al dente. Când sunt gata se adaugă sosul.
- La sfârșit pastele se amestecă cu fructele de mare și puțin pătrunjel. Preparatul se servește cald!
Sfat! Așa cum poate bănuiai deja, trebuie ales un vin alb.
9. Pasta și fasole cannellini – pentru o călătorie în Veneto (timp de gătire 165 de minute)
INGREDIENTE pentru 2 porții:
- 100 gr de fasole albă cannellini
- 100 gr de paste cu ou
- 50 gr de slănină
- 1 cartof
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 țelină
- 1 crenguță de rozmarin
- 1 linguriță de sos concentrat de roșii
- sare
- piper
- ulei de măsline extravirgin
MOD DE PREPARARE
- Se pune fasolea în apă rece peste noapte.
- Se mărunțesc ceapa, morcovul, țelina, usturoiul, slănina și rozmarinul și se călesc în puțin ulei.
- Se adaugă în tigaie fasolea și se lasă câteva minute să prindă aromă.
- Se adaugă cartoful cubulețe, 2 litri de apă caldă și se lasă totul la fiert, apoi se adaugă concentratul de sos de roșii și se mai lasă la fiert, la foc mic, pentru 2 ore.
- Se reglează cu sare și piper după gust. O parte de fasole și cartoful se pot mărunți cu blenderul pentru a forma o cremă, apoi se amestecă totul.
Sfat! De obicei acest preparat este servit cu vin roșu, dar poți alege după preferințe și un vin alb.
Aceste rețete ți-au lăsat gura apă? Alege una din cele 9 rețete și treci la treabă! Dacă iubești o altă rețetă de paste și nu o regăsești mai sus, lasă un comentariu cu rețeta!
- Ești un pofticios și după prânz ar merge și ceva dulce? Click aici vei găsi rețete de clătite!
- Citește acest articol și în italiană, aici.
Surse: