Știai că există o zi dedicată cremelor cu protecție solară? Ziua internațională a protecției solare și a unguentului solar este sărbătorită în fiecare an pe 27 mai. Fie că alegi să mergi la mare sau la munte, în zilele de vară este 100% esențial să îți protejezi pielea de razele ultraviolete.
Măcar de ziua internațională a protecției solare, să ne amintim de ce este importantă
Cu siguranță mulți dintre noi considerăm că o pălărie sau umbra unui copac în orele de vârf ne protejează. Studiile, însă, ne arată că această informație este în mare parte falsă, deoarece părți importante ale corpului, precum mâinile sau fața, rămân expuse razelor ultraviolete.
În articolul de astăzi despre ziua internațională a protecției solare, vom învață cum să alegem crema potrivită tipului tău de ten și de ce este important să aplicăm o astfel de cremă.
Petele pigmentare, arsurile solare sau insolația, precum și boli ale pielii ori scăderea vederii sunt motivele principale pentru care în sezonul estival ne vom cumpăra crema potivită tipului nostru de piele.
Ce este crema cu protecție UV?
O cremă care ne protejează de razele soarelui conține, de cele mai multe ori, filtre chimice (ex. oxibenzona) sau filtre minerale (ex. oxid de zinc). Acestea au rolul de a bloca razele de tip UV-A și UV-B. Razele solare de tip UV-A sunt cele care influențează îmbătrânirea prematură a pielii. Reține, de ziua internațională a protecției solare, că razele de tip UV-B provoacă arsuri ale pielii, iar împreună cu razele UV-A pot provoca cancerul de piele.
Tipuri de cremă cu factor de protecție solară
Pe piață există o gamă impresionantă de creme cu protecție solară. Totuși, când hotărâm să cumpărăm o astfel de cremă, este foarte important să ținem cont de câteva aspecte. Cremele cu factor de protecție solară (SPF) sunt cu indici de 15, 30, 50 sau 50+, reprezentând gradul de protecție.
Reguli esențiale de care trebuie să ținem cont
1. Crema SPF 15 este recomandată tuturor chiar și în zilele de iarnă, fiind o cremă cu spectru larg
Ziua internațională a protecției solare nu e numai în primăvară, ci și iarna. Aplicând o astfel de cremă pe față și gât, de mai multe ori pe zi, reducem semnificativ fotoîmbătrânirea. Acest proces constă în apariția ridurilor fine cauzate de scăderea nivelului de colagen din sânge și a îngroșării țesutului.
2. Crema SPF 15 poate fi aplicată și pe pielea sensibilă a bebelușilor
OMS sfătuiește ca acest lucru să fie un ritual constant, chiar și în zilele înnorate, când razele UV nu sunt foarte puternice. De asemenea, pentru persoanele cu ten mai închis, este suficientă o cremă cu SPF 15 sau SPF 30. Aceasta din urmă poate proteja pielea de razele ultraviolete în proporție de 97% dacă este aplicată la fiecare două ore.
3. Dacă ai un ten deschis sau cu probleme acneice, alege întotdeauna crema cu protecție solară 50 (ridicată) sau 50+ (foarte ridicată)
Aplicând un strat uniform, crema oferă un maxim de protecție în zilele toride de vară. Dermatologii ne sfătuiesc să aplicăm una din aceste creme în primele zile de vacanță când pielea noastră este foarte sensibilă.
4. Crema de protecție solară este puternic recomandată femeilor însărcinate
Pentru gravide, ziua internațională a protecției solare ar trebui să reprezinte un prilej pentru a învăța mai multe despre practica de a aplica această cremă. Știați că e chiar recomandată folosirea acesteia de către ele?
5. Indiferent de factorul de protecție, crema trebuie aplicată în strat subțire și uniform, de mai multe ori pe zi.
Pe majoritatea etichetelor veți observa scris că sunt rezistente la apă, însă se recomandă în continuare aplicarea ei după fiecare baie în mare sau la piscină.
6. Folosește ochelari de soare cu protecție UV
Ochelarii de soare cu UV de 100% protejează considerabil ochii, iar hainele adecvate sezonului vor fi un plus în formarea unei bariere protective. Ochelarii cu protecție UV nu sunt doar un trend, ci un scut care ține departe apariția cataractei și încetinește procesul de slăbire a mușchiului ocular.
Vă recomandăm să încercați aceste modele!
Ochelari de soare Polaroid – 168 lei
Ochelari de soare Fossil – 134 lei
7. Evită expuneriea la soare între orele 11:00 – 16:00
Acesta este unul dintre sfaturile principale date de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Astfel evităm posibilele arsuri solare sau insolația.
De asemenea, ideea conform căreia dacă doar aplicăm o cremă cu factor UV sau dacă facem plajă după ora 16 nu ne mai bronzăm, este total greșit și chiar periculoasă! Aplicând creme cu protecție solară, nu numai că vom primi în continuare sursa importantă de Vitamina D, dar vom proteja pielea de eventuale arsuri sau de apariția bolilor de piele.
Fie că ai părul blond sau roșcat, ochii verzi sau albaștri ori dacă suferi de roșeață în obraji, adaugă în lista ta de cumparături o cremă cu SPF ridicat.
Surse: Ziua internationala a protectiei solare Ziua internationala a protectiei solare