Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“ se sărbătorește pe 11 ianuarie

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Mulțumesc
Pe 11 ianuarie sărbătorim Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Dar oare avem nevoie de o zi anume pentru a conștientiza cât de important este acest cuvânt? 

 

De fapt, potrivit site-ului Point, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc” se celebrează încă din anul 1994 între 11 și 18 ianuarie, iar această inițiativă are scopul de a sublinia importanța rostirii acestui cuvânt și, mai mult decât atât, de a încuraja oamenii să-l introducă în vocabularul zilnic. 

Fie că cineva ne oferă un obiect ori o îmbrățișare, fie că ne răspunde la o întrebare sau ne cedează locul în metrou, ori ne îngrijește copilul la creșă, cuvântul „Mulțumesc” trebuie rostit cât mai des. Și nu, nu din obligație, pentru că așa este politicos, ci pentru că ne respectăm pe noi înșine. Odată ce conștientizăm respectul față de propria persoană, putem ajunge să îi respectăm pe cei din jur. Prin a mulțumi cuiva nu numai că dăm dovadă de politețe, dar putem schimba întreaga zi a celui ce i-am fost recunoscători. 

Când primim mulțumiri, toată starea de spirit ni se schimbă. De ce? Fiindcă primim certitudinea că fapta sau gestul nostru a fost apreciat. Și e frumos să te simți apreciat, nu-i așa? 

Pe lângă toată această motivație de a spune și de a primi un simplu „Mulțumesc”, noi,  poporul român, mai avem un avantaj. Suntem receptivi și ne înnoim vocabularul prin introducerea și folosirea cuvintelor de origine străină. Așa se face că, pe lângă banalul „mulţumesc”, știm (putem) a mulțumi prin:

  • franțuzescul merci”;
  • italienescul grazie”;
  • romanticul gracias” din limba spaniolă;
  • ori obrigado” din limba portugheză. 

Putem mulțumi prin vorbe ori prin fapte, dar cel mai important este să nu uităm de acest lucru. A spune „mulţumesc” înseamnă respect sau afecțiune față de cineva, înseamnă modestie și bună creștere. 

Tu ai mulțumit astăzi? Și cum sperăm că răspunsul este „Da!”, îți mulțumim și noi! 

Iar dacă ai nevoie de mai multe motive ca să spui mai des „mulţumesc”, te invităm să citesti ce se întâmplă în creierul nostru atunci când facem fapte bune.

Dumnezeu ți-a dăruit 86.400 de secunde azi. Ai folosit vreuna pentru a spune mulțumesc? (William A. Ward)

Surse:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.