Cum să devii eco-friendly urmând acești 3 pași mărunți

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
fast fashion, eco-friendly
Photo: Pixabay.com

Autor: Oana Dinu

A fi eco-friendly nu înseamnă neapărat a depune eforturi supraomenești, ci adesea se referă la mici schimbări pe care le putem face în viața de zi cu zi. Acesta este un adevăr simplu, care poate însă stârni sentimente descurajante și copleșitoare odată ce îl asociem cu faptul că planeta unde locuim, cea la care omul de rând se gândește adesea doar în treacăt, are într-adevăr nevoie de ajutor. 

Încălzirea globală și nivelurile crescânde ale poluării sunt la fel de reale pe cât este însuși solul pe care călcăm în fiecare zi. În același timp, soluția pentru a nu ne lăsa copleșiți este de a lua totul pas cu pas și de a înțelege că schimbările majore se produc atunci când oamenii lucrează împreună.

Iată 3 pași mărunți cu care putem începe:

1. Eco-friendly înseamnă mai puțin plastic

În ziua de azi, avem impresia că trăim într-o lume din plastic. Și într-un fel, avem dreptate.

Una dintre schimbările menționate când vine vorba de a trăi eco-friendly se referă la înlocuirea plasticului cu alternative biodegradabile ale acelorași produse. De multe ori, acest lucru nu este posibil din motive financiare sau datorită faptului că unele produse din plastic au alternative puțin accesibile. 

Totuși, fie că înseamnă să înlocuiești pungile din plastic pe care le iei de obicei la piață sau la magazin cu plase din pânză, fie că folosești paie din metal sau din sticlă în loc de veșnicele paie din plastic, pe termen lung diferența se va resimți în numărul de tone de plastic aruncate anual.

Conform Fundației Mondiale a Naturii (World Wide Fund for Nature), cantitatea de ambalaje din plastic produsă la nivel global ajunge la 78 de milioane de tone, estimându-se o creștere a acesteia de 40% până în anul 2030. Așadar, orice schimbare măruntă contează atunci când un număr cât mai mare de oameni o realizează.

Alte produse din plastic ce pot fi înlocuite cu alternative eco-friendly din sticlă sau din alte materiale biodegradabile sunt:

  • tacâmurile și farfuriile de unică folosință;
  • recipientele din plastic folosite pentru păstrarea alimentelor;
  • bețișoarele din plastic folosite pentru amestecarea cafelei de la dozator.

2. Eco-friendly înseamnă ștergerea e-mail-urilor neimportante

Un lucru pe care nu toată lumea îl cunoaște este faptul că e-mail-urile păstrate în inbox au un impact destul de puternic asupra mediului înconjurător din punct de vedere al poluării. Acest lucru se întâmplă deoarece toate e-mail-urile, inclusiv cele necitite sau cele ajunse în Spam, sunt păstrate în Cloud, iar acesta necesită energie electrică generată în majoritatea țărilor lumii de combustibili fosili.

 

Conform fundației The Good Planet, în 2019 au fost trimise și primite în jur de 107 miliarde de e-mail-uri spam într-o singură zi. Însă oare câte dintre acestea au fost șterse?

De aceea, ideal ar fi ca mesajele neimportante, cele aflate în Spam sau în Trash (Coșul de Gunoi), deci cele pe care știm că nu le vom mai folosi în viitor, să le ștergem definitiv. Se va economisi, astfel, cantitatea de energie electrică folosită pentru stocarea acestora.

3. Eco-friendly înseamnă a cumpăra haine într-un mod responsabil

Hainele, încălțămintea și alte produse textile utilizate în viața de zi cu zi sunt o cauză majoră a poluării apei, precum și a emisiilor de gaz. Un rol imens în cadrul acestui fenomen îl deține și industria fast fashion, care se ocupă cu producerea de haine în cantități mari și la prețuri foarte mici, haine care ulterior sunt adesea aruncate din cauza schimbării rapide a tendințelor modei.

  • Citește mai multe despre Fast fashion, aici.

Conform Agenției Europene de Mediu, în 2017 consumul de produse textile în Uniunea Europeană a generat în jur de 654 kg de emisii de CO2 pe cap de locuitor. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene se estimează că o persoană consumă 26 de kg de textile și aruncă 11 kg în fiecare an.

Situația însă se înrăutățește de la an la an. Ne confruntăm, deci, cu o criză a poluării textile. Cu toate acestea, a cumpăra haine din materiale sustenabile nu este o soluție accesibilă tuturor din cauza prețurilor ridicate.

 

Totuși, o altă variantă ar fi să cumpărăm mai puține haine sau să frecventăm magazinele second-hand. De asemenea, atunci când dorim să scăpăm de hainele vechi, cel mai bine ar fi să le donăm sau să le reciclăm.

Nu uita, a înainta cu pași mărunți va conta întotdeauna mai mult decât a sta pe loc! Doar împreună putem face o diferență, însă schimbarea trebuie să înceapă de la fiecare dintre noi.

 

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.