Pe 11 septembrie 2001, turnurile gemene World Trade Center erau distruse și aproape 3.000 de persoane își pierdeau viața. Era momentul în care întreaga lume vedea pentru prima dată un atac terorist de asemenea amploare.
Atentatele au fost plănuite de Al Qaeda, care a folosit 4 avioane comerciale pentru a lovi în simbolurile Statelor Unite ale Americii. Două avioane s-au izbit de World Trade Center în New York, iar un altul a lovit Pentagonul, în Washington DC. Al patrulea avion avea ca țintă Capitoliul, sediul Congresului sau chiar Casa Albă, dar, cu ajutorul pasagerilor, aparatul a căzut în zona Pennsylvania.
Cum au decurs evenimentele tragice de la 11 septembrie
La 08:46 primul avion, un Boeing 767, a decolat din Boston cu destinația Los Angeles, având 92 de persoane la bord, incluzând 5 jihadiști. Lovește turnul nord World Trade Centre cu o viteză de 790 km/h și provoacă o explozie puternică în etajele superioare.
La 09:03 începe atacul asupra celui de-al doilea turn. Zborul 175 United Airlines decolează de la Boston spre aceeași destinație, Los Angeles, cu aproape 65 de persoane la bord, lovește cu o viteză de 950 km/h etajele superioare ale turnului sud și provoacă o explozie.
La 09:05 președintele Bush este informat în privința atacurilor. Președintele George W. Bush începe să citească o poveste pentru copiii din școala din Sarasota, Florida. Șeful cabinetului intră și îl informează în privința atacurilor: Un al doilea avion a atins celălalt turn. Statele Unite ale Americii se află sub atac.
La 09:25 Administrația Federală de Aviație închide spațiul aerian și împiedică decolarea tuturor avioanelor.
La 09:30 președintele american spune că trebuie să se întoarcă cât mai repede la Washington.
La 09:37 zborul 77 American Airlines, care a decolat dinspre aeroportul Washington cu destinația San Francisco și cu 64 de persoane la bord, lovește aripa estică a Pentagonului.
La 09:42 autoritățile din aviația civilă FAA ordonă ca toate avioanele comerciale să aterizeze de îndată.
La 09:59 turnul sud World Trade Center se prăbușește în cateva secunde, lăsând în urmă un nor de fum. Impactul a fost atât de puternic, încât nu au fost identificate nici până acum toate victimele.
La 10:30 un avion United Airlines care călătorea între New York și San Francisco se prăbușește pe un câmp din Shanksville, Pennsylvania. Pasagerii, care fuseseră informați prin telefon de ceea ce se întâmplase, s-au luptat cu teroriștii și au împiedicat astfel ca avionul să cadă în Congress, Pentagon sau Casa Alba.
La 10:28 turnul nord World Trade Center se prăbușește după 102 minute de cand fusese lovit.
La 13:04 președintele George W. Bush este evacuat spre Barksdale, Louisiana, după ce autoritățile au ridicat nivelul de alertă. Președintele este adus la baza aeriană din Offutt, Nebraska, înainte de a se întoarce la Casa Albă, unde își va ține discursul la 20:30.
Semnele care prevesteau atacurile din Statele Unite ale Americii
Osama bin Laden fondează Al Qaeda în 1988, un grup militar al cărui obiectiv este jihadul mondial. După atacuri, Osama bin Laden urma să fie cea mai căutată persoană de către autoritățile americane. Pe 6 ianuarie 1995, Abdul Hakim Murad este arestat în Manila. El era persoana care avea planurile pentru explozia avioanelor Statelor Unite ale Americii, în Pacific.
Primele semne care ar putea fi luate în considerare ar fi bombele care, pe 7 august 1998, au explodat la ambasadele Statelor Unite ale Americii în Kenya și Tanzania, ucigând aproape 224 de persoane. A fost primul moment în care gruparea Al Qaeda devenea responsabilă de asemenea atacuri.
La 8 octombrie 1998, Administrația Federală a Aviației sfătuia toate companiile aeriene să mențină nivelul de alertă ridicat pentru că amenințările erau din ce în ce mai dese. De altfel, sfatul vine ca răspuns la declarațiile de amenințare făcute de Bin Laden. La sfârșitul anului 1998, Serviciul de Inteligență al Statelor Unite avea informații care indicau că Bin Laden urma să pregătească un atac asupra Statelor Unite. În pofida amenințărilor făcute, autoritățile americane spuneau că sunt vagi și că informațiile nu sunt complete.
Anul 1999 a fost primul an în care a fost introdus pe lista de suspecți Zacarias Moussaoui. Serviciul de inteligență francez avea informații că acesta colabora cu Al Qaeda. În același an, în septembrie, a fost publicat un articol despre terorism care susținea că Al Qaeda este o amenințare teroristă la adresa siguranței naționale a Statelor Unite. Articolul spunea, de asemenea, că Al Qaeda poate folosi avioane ca mod de atac.
În decembrie 1999, CIA ascultă pentru prima dată conversații telefonice care detaliau planurile pentru următoarea lovitură a Al Qaeda, în Malaezia. Pe 14 decembrie 1999, Ahmed Ressam e reținut în momentul în care încerca să intre pe teritoriul Statelor Unite, venind dinspre Canada. În mașina sa fuseseră găsite 59 kg de armament și dispozitive pentru prelucrarea bombelor. Planul presupunea ca acestea să fie folosite pentru a exploda aeroportul internațional din Los Angeles.
Pe 6 august 2001, președintele american George W. Bush a fost informat despre faptul că Bin Laden era pregătit să atace America. Data exactă nu a fost transmisă. O lună mai târziu, pe 4 septembrie 2001, autorităție de siguranță națională aprobă planul de combatere Al Qaeda. Planul presupunea aprovizionarea cu arme a inamicilor din Taliban și trebuia să fie prezentat pe 10 septembrie, dar Bush lipsește și nu află despre ce e vorba.
Criza din Afganistan: 3 lecții pe care le-am învățat, sau nu, după 11 septembrie
Întrebarea care cu siguranță se află pe buzele tuturor este dacă am învățat ceva sau nu după tot ce s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani. Așa cum putem vedea, criza din Afganistan nu s-a terminat. Mai mult, pare să fie mai rău ca niciodată. Atacul mortal din 11 Septembrie a schimbat de tot relația între cele două țări? Cumva toate puterile mondiale s-au unit cu Statele Unite împotriva Afganistanului? În continuare avem impresia că atacuri similare nu au avut loc în alte țări? Istoria răspunde întrebărilor noastre. Fie că vorbim de Al Qaeda sau ISIS, atacuri similare au avut loc în state din Europa, dar și din alte continente. Este adevărat că nu au avut același impact ca cele din Statele Unite.
Pentru fiecare american, dimineața de 11 Septembrie va rămâne memorabilă. Dar nu dintr-un punct de vedere bun. Acea dimineață va fi în memoria lor precum un moment în care au înfruntat moartea, când și-au înfruntat frica și când și-au îmbrățișat rudele pentru ultima oară. 11 Septembrie a schimbat istoria pentru toată lumea. A fost o luptă între bine și rău. O decizie ce trebuia să fie luată: ori înfruntau terorismul ori luau parte la cele întâmplate.
1. A împărți inteligența vitală
Toate piesele erau în favoarea lor, dar nimeni nu le-a pus cap la cap. Cu câteva luni înainte de 11 Septembrie, serviciile secrete FBI și CIA știau că ceva urma să se întâmple în Statele Unite. Dar, din cauza competiției dintre cele două, nu au transmis mai departe informațiile primite. Chiar și așa, evenimentele petrecute demonstrează faptul că serviciile secrete nu sunt 100% pregătite. Marea Britanie are JTAC pentru combaterea terorismului. Din nefericire, s-a dovedit a fi ineficient, din moment ce Al-Qaeda a produs 7 atentate, provocând moartea a 50 de persoane. Luăm în considerare și atacul din Manchester din 2017. Paris este pe listă de asemenea, cu atacul din 2015 din Bataclan, care a ucis 130 de persoane. Autorul este în continuare sub arest. Pe lângă asta, serviciile secrete europene nu și-au împărtășit informațiile la timp.
2. Definește-ți misiunea și nu te lăsa distras
Invazia americană din Irak din 2003 a fost o adevărată distragere de la ce se întâmpla cu adevărat în Afganistan. Forțele Speciale din Statele Unite și Marea Britanie, care trebuiau să mențină pacea cu forțele talibane, fuseseră trimise în Irak. Asta doar a ajutat forțele talibane să se regrupeze și să se aprovizioneze cu armament încă o dată. Azi, deciziile care au fost luate atunci se dovedesc a fi eronate.
3. Să ai un plan de evadare
Evenimentele care au avut loc după 11 Septembrie nu au durat mult. Sierre Leone, Kosovo sau chiar Furtuna din Deșert din 1991, s-au terminat repede. Dar invaziile din Afganistan și Irak par să fi durat la nesfârșit și de cele mai multe ori sunt cunoscute ca fiind războaiele eterne. Nimeni nu credea că războiul ar fi durat mai mult de 2001 sau 2003. În pofida celor întâmplate atunci, misiunea nu s-a dovedit a fi un eșec total. De altfel, dacă nu ar fi avut loc, probabil s-ar fi produs mai multe atacuri teroriste.
Ce am învățat după 9/11? Rasismul este în continuare prezent în mintea persoanelor. Încă avem păreri diferite pe care le împărțim cu cei din jur și încă întâlnim persoane cu care nu suntem tot timpul de acord. Să se odihnească în pace sufletele celor care și-au pierdut viața! Îi comemorăm cu toții, iar cei dragi le simt lipsa în fiecare moment din zi sau noapte celor care nu mai sunt în viață. Dumnezeu să îi odihnească și fie ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc!
Puteți găsi aici traducerea în portugheză a articolului.
Surse:
- https://www.cnnbrasil.com.br/internacional/vejas-os-sinais-de-alerta-que-indicavam-os-ataques-de-11-de-setembro-nos-eua
- https://www.istoedinheiro.com.br/11-de-setembro-de-2001-os-atentados-mais-mortais-da-historia/
- https://www.bbc.com/news/world-asia-58502199?fbclid=IwAR0wwgMC6tOo6Tu0QX3uqxWvee2ZssP2k5bTKg1Dsoft87P6b6nYbeG57B4