La data de 14 martie 1881 ia amploare un important eveniment pentru România secolelor XIX-XX. Regele Carol I adaugă Regatul României pe hartă. Această schimbare va fi întâmpinată pozitiv de majoritatea cetățenilor, însă au avut loc și minore impedimente cauzate de opiniile critice.
Așadar, pentru buna înțelegere a acestui capitol din istoria României, vom discuta despre contextul istoric, desfășurare și consecințe.
Context istoric
Încă de la adoptarea Constituției din 1866 se anticipează această schimbare a României în regat. Prima constituție a țării a fost adoptată în contextul abdicării lui Alexandru Ioan Cuza și decizia unanimă a oamenilor politici ai vremii de a aduce la putere un prinț străin. Astfel că, la 10 mai 1866 Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este ales domn de Adunarea Legislativă. Emiterea acestei legi fundamentale, care a fost cea mai longevivă dintre constituțiile României, a însemnat o semnificativă realizare pentru domnitor.
Un deceniu mai târziu are loc Războiul de Independență dintre anii 1877-1878, denumit și războiul ruso-româno-turc. Odată cu Serbia și Muntenegru, România a reușit să-și obțină independența. Trupele române și-au unit forțele și au rezistat eroic atacurilor inamice, reușind să răzbată vitejește. Totuși, sudul Basarabiei rămâne anexat Rusiei. Ulterior tratatelor de pace de la San Stefano și Berlin, România primește Dobrogea de Nord care cuprindea Tulcea și Constanța.
Desfășurare
La data de 14 martie 1881 țara celebra unicul eveniment care se întâmpla pe meleagurile românești: Parlamentul vota legea prin care fostul Principat al României devenea regat, iar Carol I rege mult îndrăgit. Regatul este recunoscut de cele șapte Mari Puteri în frunte cu Turcia. După 15 ani de domnie și dezvoltare armonioasă adusă țării, Carol împreună cu soția lui, Elisabeta, se bucurau de noul statut și erau aclamați de popor.
În acel moment (14 martie 1881) care aducea vibrație electrizantă de patriotism în inimile românilor, Carol I afirma:
Primesc titlul de Rege, nu pentru mine, ci pentru mărirea României, sigur fiind că el nu va desface deloc legăturile strânse care mă unesc cu poporul meu prin luptele şi greutăţile ce împreună am înfruntat. Să dea Dumnezeu ca primul Rege al României să se bucure de aceeaşi dragoste, care a răsplătit pe ultimul Principe de toate necazurile.
Se decide realizarea Coroanei de Oțel care reprezenta un simbol regal al României. Aceasta a fost confecționată dintr-un tun otoman capturat în Războiul de Independență, materialul aducând un omagiu bravilor soldați care și-au apărat țara. Este oferită noului rege cu ocazia încoronării și a proclamării regatului. Devine o tradiție nobilă ca această coroană să fie purtată de reprezentanții familiei regale în ocazii solemne.
Consecințe
Odată cu schimbarea României în regat, începând cu data de 14 martie 1881, economia țării a cunoscut o perioadă de dezvoltare și progres. Au avansat industriile moderne care au adus țara mai aproape de idealurile europene. Se înregistrează un progres semnificativ și în domeniul transporturilor, înființându-se Societatea Căile Ferate Române. Încă din 1869 se dăduse în folosință prima cale ferată a României care unea tronsonul dintre București și Giurgiu.
Carol susține și noile construcții, precum Podul de la Cernavodă realizat de Anghel Saligny și canalul Porțile de Fier care va fluidiza traficul comercial pe Dunăre. Se observă un avans considerabil și în domeniul industriei petroliere, prin construcția de rafinării, în domeniul textil și în agricultură.
Cu toate acestea, procesul de schimbare, început la 14 martie 1881, a întâmpinat și păreri contrarii din partea unor reprezentanți politici din interiorul țării care considerau că aceasta nu este pregătită și că viitorul era nesigur. De asemenea, se încerca înlăturarea tendințelor și influențelor Partidului Socialist, ba chiar mai mult, pedepsirea acestuia, întrucât se bănuia că a fost implicat într-un atentat asupra primului ministru.
Din discursurile liberalilor la ședințele anterioare evenimentului pare chiar că au fost întrucâtva constrânși să accepte și fie de acord cu această decizie. Așadar, tot de la data de 14 martie 1881, disensiunile dintre partidele politice puteau periclita acest avans spre oficializarea monarhiei. Despre aceste păreri puteți citi mai multe în acest studiu.
Concluzionând, proclamarea regatului a adus numeroase avantaje țării, i-a consolidat independența și i-a apropiat pe români, motivându-i să spere și să contribuie la construirea unui viitor mai bun.
Surse:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/
- https://www.unitischimbam.ro/proclamarea-regatului-romaniei/
- https://ro.wikipedia.org/wiki/
Dacă ți-a plăcut articolul, citește și despre Societatea de Ştiințe Istorice din România.