Cel mai pregnant vestitor al primăverii este întocmai sentimentul renașterii, acea senzație care îți acaparează întreaga ființă odată ce soarele primăvăratic îți mângâie chipul și pielea cu raze de căldură și face ca timpul să se oprească pentru o clipă, ancorându-te astfel în prezent. Acest sezon delicat aduce, totodată, conștientizarea valorii femeii și reamintirea prețuirii acesteia.
Femeia este însăși întruchiparea vitalității, simbolizează suflul armonios al vieții și reprezintă forța suavă care nu perturbă armonia universală. De o semnificativă importanță la nivel mondial, femeii i se arată recunoștință în varii moduri în diferite culturi.
Țări precum România, Spania, Franța, Italia și Portugalia, adânc impregnate de valori latine, iubesc femeia ca pe o preafrumoasă muză. În cele ce urmează, vom pătrunde în esența obiceiurilor de manifestare a respectului față de femei.
1. România
Contrar opiniei generale, data de 8 martie nu are o semnificație dublă, ci ea desemnează oficial doar Ziua Femeii. Pe teritoriul României, un eveniment diferit, dar adesea confundat, este Ziua Mamei, aceasta fiind sărbătorită în prima duminică din luna mai.
Românii păstrează vie în luna martie tradiția de a oferi femeilor mult iubite cadouri și mai ales flori. Astfel că, între ziua de Mărțișor și 8 martie, trotuarele și străzile sunt împânzite de tarabe și chioșcuri unde se găsesc flori de sezon: gingașul ghiocel, parfumatele zambile și lalele multicolore.
Presărate printre ele se află multe simboluri ale norocului și vieții ilustrate în mici mărțișoare și broșe elegante. Aici, zi de zi, copiii se perindă curioși, privind cu ochi mari la toate minunățiile ce reprezintă potențiale cadouri pentru cea mai îndrăgită ființă din viața lor – mama, bărbații caută cu mult tact cel mai bogat buchet să-l ducă în dar soțiilor, iar bătrânii aleg mici dovezi ale iubirii lor care a trecut testul timpului.
Exact această forfotă este dovada vie a renașterii, întrucât dinamismul și pasiunea pusă în căutarea darului potrivit indică dezmorțirea simțurilor și elogierea femeii.
2. Spania
În Spania, 8 martie reprezintă un prilej pentru a milita pentru drepturile femeii și pentru a lupta împotriva violenței și abuzurilor asupra acesteia. Tendințele feministe și marșurile pentru îndreptarea problemelor existente au prins tot mai mult contur, mai ales pe fondul relevării a tot mai multe cazuri triste și nedrepte de abuzuri. Spaniolii fac apel la solidaritate și încurajează unirea forțelor pentru remedierea situațiilor problematice.
Într-un mod contrastant față de tradițiile românești, cetățenii spanioli pun în evidență o realitate mai dură și aduc la suprafață această temă presantă. A întoarce privirea de la astfel de abateri înseamnă a fi un martor tacit și un participant pasiv la înfăptuirea lor. Așadar, inițiativa Spaniei este o dovadă a independenței și puterii femeilor și ar trebui urmată de mai multe țări pentru a putea reinstaura siguranța și pentru a le putea arăta acestora că se pot încrede din nou în justiție.
3. Italia
În Italia, Ziua Femeii este încărcată de semnificații și este conturată în jurul unor legende locale sau inspirate din istorie. Una dintre acestea comemorează faptele de eroism ale unor femei muncitoare din New York care s-au împotrivit și au contestat condițiile precare în care munceau la fabrica Cotton.
După ce patronul a încercat să le oprească protestul încuind toate porțile fabricii, un incendiu s-a produs, iar o parte dintre angajate au murit. Se spune că împrejurul fabricii, dar și pe mormintele victimelor au crescut mimoze, plantă ce a rămas ca simbol al acestei zile.
Totodată, o legendă locală susține că Teresa Noce, Rita Montagnana și Teresa Mattei, reprezentante ale „Unione Donne Italiane”, au hotărât ca mimoza să devină floarea-simbol a acestei sărbători în contextul celebrării primei Zile a Femeii postbelice. De aceea, italienii și-au păstrat tradiția de a oferi femeilor mimoze, simbol al grației și al siguranței.
4. Franța
Trăind în țara considerată de publicul larg ca fiind una dintre cele mai frumoase și romantice, franțuzoaicele se bucură de o atenție sporită de Ziua Internațională a Femeii, fiind răsfățate cu flori, ciocolată și cadouri și beneficiind de reduceri la diverse produse. Însă, și ele se alătură tendinței internaționale și se întrunesc pentru a-și afirma punctele de vedere și pentru a susține lupta pentru egalitate. În anii trecuți, cele mai des întâlnite cerințe ale protestanților făceau referire la egalitatea în drepturi și recompense în domeniul muncii, stoparea violenței domestice și a abuzurilor.
5. Portugalia
Asemănător Spaniei, pe teritoriul Portugaliei se organizează marșuri pentru a milita pentru drepturile și interesele femeilor. De asemenea, cetățenii portughezi manifestă un profund respect pentru femeile care au contribuit la conturarea istoriei țării. Astfel că, turiștilor li se oferă ocazia de a participa la tururi ce se desfășoară în capitală, Lisabona, primind informații prețioase despre mari personalități feminine care au contribuit la umplerea filelor istoriei cu acte vitejești.
În plus, deși femeile portugheze celebrează 8 Martie împreună cu bărbații dragi din viețile lor, odată cu venirea serii, se întâlnesc doar ele în vederea sărbătoririi acestei ocazii speciale și organizează petreceri sau iau cina împreună. Așadar, cu un aport substanțial la schimbarea lumii în bine, femeile, deși firave în aparență, și-au demonstrat pe parcursul veacurilor puterea și abilitățile. Astfel că, sărbătoarea de 8 martie aduce un omagiu pentru sacrificiile făcute de femei, comemorează importante evenimente istorice ale căror protagoniste au fost întocmai ele, invită la solidaritate și amintește valoarea eternă a acestora.
Citește aici despre Mărțișor și împletirea tradiției daco-tracice cu venirea primăverii.