Cluj-Napoca – 2 obiective ce te vor fermeca

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cluj-Napoca este inima Ardealului, sau mai bine zis a Transilvaniei. În ultimii ani, reședința de județ a cunoscut o dezvoltare remarcabilă, câștigând de altfel titlurile de Capitală Europeană a Tineretului în 2015, respectiv Capitală Europeană a Sportului în 2018.

Imensul oraș găzduiește cea mai mare universitate din țară, anume Babeș-Bolyai, iar printre alte obiective importante se numără Grădina Botanică Alexandru Borza și Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihai, adevărate comori ale Clujului.

1. GRĂDINA BOTANICĂ ,,ALEXANDRU BORZA

Acest loc magic se întinde pe o suprafață de 14 hectare, în partea sudică a Clujului. Grădina este adăpost pentru aproximativ 10.000 de culturi organizate, grupate astfel: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic, complexul de sere și sectorul destinat persoanelor cu probleme de vedere.

Printre atracțiile grădinii din Cluj-Napoca se numără Grădina japoneză (o grădină în stil japonez cu un pârâu și o căsuță în stil japonez), Grădina romană cu vestigii arheologice din vechea colonie romană Napoca, printre care și o statuie a lui Ceres, zeița cerealelor și a pâinii, alături de plante cultivate care domină agricultura contemporană românească.

În 1920, Alexandru Borza realizează planul grădinii, alături de Kornél Gürtler. Lucrările au început în toamna aceluiași an, sub atenta supraveghere a domnului doctor Onisifor Ghibu. În 1923, s-au finalizat activitățile pentru instalațiile hidraulice și grupele sistematice, iar în 1924 se reconstituie palmarul de la vechea Grădină.

În anii 1960, lăcașul a beneficiat de lucrări ample, fundamentale, mai exact asfaltarea aleii principale și reparații în zona japoneză. În 1986, au continuat mici reparații în partea niponă, dar nu au fost terminate din cauza lipsei de fonduri. În 1997, s-au elaborat lucrări la iluminatul public, dar nici acelea nu au putut fi finalizate, din păcate.

Oricum, Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj-Napoca rămâne un loc ce trebuie vizitat fără doar și poate!

fddd

2. BISERICA ROMANO – CATOLICĂ SFÂNTUL MIHAIL

Această biserică din Cluj-Napoca este un monument impozant din punct de vedere istoric și religios, fiind una dintre cele mai importante clădiri gotice din România. Biserica a fost construită între secolele XIV și XV, putând fi reperată în Piața Unirii. Edificiul măsoară 70 de metri lungime și o înălțime de 80 de metri. În anul 2010, lăcașul a fost adăugat pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. Biserica din Cluj-Napoca a fost martorul unor momente importante în istoria orașului. Aici au fost investiți renumiți principi ai Transilvaniei precum Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory și Gabriel Báthory.

Cu siguranță, biserica romano-catolică din Cluj merită vizitată, fiind un obiectiv fundamental al inimii Ardealului.

gsds

→ Pentru un alt articol din sfera turismului, dați click aici.

Surse:

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.