Manuela Hornea este focșăneancă, absolventă în anul 1996 a Universității „Politehnica” din București. În perioada 1986 – 1990 a fost elevă a Liceului Al.I. Cuza din Focșani. De 20 de ani activează în domeniul antreprenoriatului și este veșnic pasionată de creșterea nivelului de cunoaștere. Manuela Hornea s-a născut în Focșani pe data de 11 februarie 1972. Este căsătorită și are 2 copii.
Dorința de învățare continuă și de descoperire a vocației, au făcut-o să aleagă, în anul 2015, Academie de dezvoltare personală continuă – John Maxwell Team, un an mai târziu obținând certificarea de trainer, speaker și coach. De asemenea, Manuela și-a adaugat la CV-ul personal și certificări de formator și consilier de orientare în carieră.
Manuela Hornea a fost mereu implicată în spațiul civic, în acțiuni de voluntariat, atât în calitate de membru Rotary cât și individual. A inițiat o acțiune de amploare de consultații medicale gratuite, împreună cu un grup de colegi din clubul Rotary, ajutați de personalul medical al unui spital din Vrancea.
În prezent ocupă funcție da manager de vânzări, oferind consultanță și servicii necesare construirii unei baze solide în ceea ce privește infrastructura IT.
Motto-ul după care Manuela Hornea se ghidează în viață:
Unul dintre cele mai bune daruri pe care îl vei primi vreodată este darul de a face alegeri. John C. Maxwell
Manuela Hornea spune că „descoperirea vocației și atingerea potențialului maxim sunt influențate de o suită de alegeri și acțiuni proprii” și că „pentru a reuși să identificăm ceea ce este potrivit pentru noi vom avea de parcurs o frumoasă călătorie.”
În cadrul Holistic – Centrul Interdisciplinar de Educație Nonformală, Manuela Hornea ajută copiii și adolescenții pe zona de Consultanță vocațională și dezvoltare personală.
Mai jos vă prezentăm curricula parcursă în cadrul unei clase la Centrul Holistic:
- Capacitatea de a comunica eficient, de a-i înțelege pe ceilalți și de a te face înțeles pe tine însuți (factor determinant major în atingerea potențialului maxim)
- Creșterea nivelului de cunoaștere, descoperire și tehnici de creștere a potențialului.
SCOPUL: Acela de a găsi echilibrul pe toate palierele pentru a ne simți împliniți și realizați.
Bună ziua doamna Manuela Hornea. Pentru început, ne puteți spune câteva cuvinte despre dumneavoastră?
Manuela Hornea: Sunt vrânceancă, fac parte din generația celor care au absolvit liceul în 1990 și pot să spun că iubesc locurile natale. Am crescut într-o familie în care educația era pe primul plan, am fost nativ înzestrată cu o curiozitate fantastică, care mai apoi a devenit o dorință continuă de învățare și creștere.
Am fost ghidată în primii ani de școală de către mama mea care mi-a și fost învățătoare și căreia îi datorez seriozitatea și tenacitatea cu care tratez fiecare provocare. Îi voi fi veșnic recunoscătoare pentru faptul că a trezit în mintea mea de copil o dorință arzătoare de căutat modele în jurul meu. De la tatăl meu am învățat că este foarte important să fii liber, să nu fii în controlul nimănui, să te bazezi pe tine și pe Dumnezeu.
La formarea mea au participat dascăli de excepție, oameni din societate care au atins performanța în diverse domenii, prieteni și colegi și nu în ultimul rând familia.
Pasionată fiind de matematică dar nu suficient de perseverentă pentru a face excelență din asta am înțeles încă din primii ani de viață ceea ce mai târziu am găsit explicat de către John Maxweel în cartea sa: Talentul nu este suficient. A fost o lecție dureroasă atat pentru mine cât și pentru mulți prieteni de-ai mei. A fost un fel de moment de AHA în care am înțeles că toți venim pe lume cu un scop, cu un bagaj de abilități înnăscute și că este esențial să nu ne lăsăm în voia sorții, ci să luptăm pentru a șlefui DARUL divin pe care îl avem.
Sunt membru Rotary Varana Focșani și acest lucru mă onorează și mă obligă. Am realizat împreună cu colegii mei rotarieni lucruri minunate în sprijinul comunității. Sunt trainer, coach și speaker acreditat John Maxwell și de curând am intrat într-o frumoasă echipă de mentorat de business coordonată de Cristian Onetiu. Sunt antreprenor în IT de peste 20 de ani și zi de zi încerc prin cunoașterea pe care o acumulez să fiu de folos celorlalți. De foarte puțin timp am intrat într-o nouă provocare a lui JOHN MAXWELL intitulată „Change Your World” – stați pe aproape – o să fie interesant.
Proiectul Holistic este un proiect de suflet în care am intrat la inițiativa unui prieten drag, Răzvan Bucuroiu. Este o dorință mai veche a noastră de a veni în sprijinul tinerilor și nu numai pentru a-i ghida în descoperirea vocației. Când faci lucrurile cu bucurie nici nu realizezi că muncești, ies foarte bine și oboseala nu se simte!!!
Ce v-a determinat să alegeți o facultate tehnică și anume Politehnica București?
Manuela Hornea: Am ales o facultate tehnică în urma unui prim eșec – acela de a nu lua admiterea la Matematică. Așa cum spun mereu, este nevoie de multă muncă pentru a-ți valorifica întregul potențial. Fiind parte din gașca celor cu abilități de real cum se spune acum, am decis să merg către un domeniu care la acea vreme mă provoca.
Ce ne puteți spune despre perioada petrecută în cadrul Academiei de dezvoltare personală continuă – John Maxwell?
Manuela Hornea: Academia John Maxwell este o formă de învățare continuă, avem întâlniri on-line săptămânale – mult înainte de pandemie, există evenimente de certificare și fiecare bibliotecă pe care o avem la dispoziție crește zi de zi: carte, video, audio. Este un mediu de creștere și instruire continuă și asta te face să fii în proces continuu de învățare și șlefuire a propriului EU.
Știm ca aveți o fiică care acum este la liceu. Cum era în perioada anilor ‘90 viața de licean? Cum erau adolescenții? Există diferențe față de adolescenții din ziua de azi?
Manuela Hornea: Am doi copii minunați!!! O fetiță pe care o cheamă Ana care este voluntar în proiectul Holistic și nu numai. Face parte din echipa Interact de foarte mult timp, a fost coordonatorul grupului de voluntari în cadrul proiectului Classic for Teens, Boovie și nu numai. Un băiețel, Andrei de curând membru Interact. Și sper să moștenească de la mine empatia și dorința de a dărui.
Legat de anii de liceu pot să spun că au fost cei mai frumoși ani din viața mea. Am fost o fire extrem de rebelă dar nu regret nicio secundă acest lucru. Am învățat, am luat prima treaptă la profil de Mate-fizică la Liceul Cuza, apoi treapta a doua, am făcut parte din găștile de chiulangii, ne-am distrat și ne-am consolidat cele mai importante relații de prietenie.
Suntem foarte uniți si foarte apropiați și astăzi, menținem legătura și ne ajutăm unii pe alții.
Adolescenții din acei ani erau împărțiți în două: cei foarte perseverenți și serioși și cei rebeli care luptau continuu cu sistemul. Diferența pe care o pot observa între tinerii de astăzi și cei din vremurile noastre este aceea că nu comunică la fel de bine ca noi.
Fiți foarte atenți – tehnologia vă ține capturați – inclusiv în procesul de învățare și e nevoie de foarte mare atenție.
De cât timp sunteti voluntar în cadrul proiectului Holistic – Centru Interdisciplinar de Educație Nonformală?
Manuela Hornea: Am fost parte din acest proiect încă de la început.
Ce v-a determinat sa luați parte la acest proiect?
Manuela Hornea: Calitatea omului care l-a inițiat și buna lui intenție de a construi o echipă de oameni care să pună umărul la formarea tinerilor din Vrancea.
Ce predați în cadrul Centrului? Cum se desfășoară efectiv un curs?
Manuela Hornea: În cadrul centrului sunt Consilier orientare vocație și cursurile au un caracter complex. Sunt întâlniri interactive, de tip mastermind cu diverse teme. Îmi doresc să parcurgem împreună materiale și cărți care să vină în sprijinul tuturor, pentru a identifica care este menirea fiecăruia.
Vă face plăcere să lucrați alături de copiii și adolescenții înscriși la cursurile dumneavoastră?
Manuela Hornea: Sunt fascinată de ceea ce fac și pot să spun că simt că asta e vocația mea – aceea de a fi trainer și coach pentru cei mici.
Ce le puteți transmite părinților pentru a-i convinge să-și înscrie copii la cursul dumneavoastră și implicit să devină cursanți ai Centrului Holistic?
Manuela Hornea: Identificarea vocației este esențială în alegerea drumului potrivit pentru un tânăr. Nivelul de performanță în profesia aleasă este strâns legat de abilitățile înnăscute ale fiecărui individ. Fericirea fiecăruia este dependentă de bucuria de a munci și un alt lucru esențial este modul în care reușim să ne integrăm social.
Nu este suficient să fii un copil de nota de 10, un medic de excepție, un profesor excepțional. Ai nevoie ca individ de prieteni, de familie, de timp de relaxare, de o componentă spirituală, de prețuire și iubire, de o minte și un corp sănătos. Toate acestea sunt elemente ce contribuie la împlinirea ta ca om, la validarea ta ca individ în fața societății, a familiei, a prietenilor și nu în ultimul rând la mulțumirea ta sufletească că ai reușit să se le împletești pe toate într-un mod armonios.
Doriți să ne mai transmiteți ceva în încheiere?
Manuela Hornea: Aș vrea sa le transmit un mesaj părinților: Nu ingrădiții libertatea tinerilor de a deveni ceea ce visează să fie, nu le tăiați aripile cu argumente ce țin de conjunctura socială si de factorul financiar. Ghidații să fie avizi de cunoaștere și într-o postură de învățare continuă, să-și caute mentori, modele și să identifice valorile reale ale societății în care trăiesc. Plecând cu repere sănătoase la drum, am convingerea că vor zbura exact acolo unde le este locul.
Viața este o pilă și doar tu și numai tu hotărăști dacă te toceşte sau te șlefuiește!!! (Cavett Robert)