Minecraft – metodă de predare și învățare alternativă în școlile din Țara Galilor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Minecraft
Photographie: Pixabay.com

Autor: Vlad Cinca

Minecraft este un joc produs în anul 2011 de firma Mojang împreună cu designerii Markus și Persson, cunoscuți drept Notch și Jens Bergensten. Scris în limbajul de programare Java pentru toate platformele cunoscute, este un joc sandbox (sau open-world game – tip joc video în care jucătorul se poate mișca liber în lumea virtuală) care se concentrează pe activități de construcție și explorare, dar și pe lupta împotriva monștrilor.

Inițial lansat în modul „creative”, acesta a dezvoltat acum două moduri noi, modul „supraviețuire” și modul „extrem”, care este accesibil doar de pe calculator, scopul jocului fiind de a ucide un dragon interdimensional. Jocul nu este folosit doar în scopuri de divertisment, ci și ca metodă de predare și învățare alternativă în școlile din Țara Galilor, dar și pentru cursuri de arhitectură. Studiile arată că, folosind jocuri video în sala de clasă, copii sunt mai atenți și rețin mai ușor informațiile prezentate.

În Marea Britanie, Minecraft este deja folosit în peste 7.000 de clase de elevi, model care începe să fie preluat și de alte sisteme de educație din lume, fiind recomandat doar copiilor cu vârsta peste 8 ani. Este un joc antrenant, creativ și educativ, a cărui popularitate a generat vânzări de 200 de milioane de exemplare. Poate fi perceput drept un joc Lego, doar că fără sute de piese pe care riști să calci când cineva din casă se joacă, ci pe care, mai degrabă, le manevrezi virtual.

De ce sunt copiii atrași de Minecraft?

  1. Încurajează curiozitatea.
  2. Îi ajută să înțeleagă mai bine matematica.
  3. Oferă cunoștințe de limbaj de programare de bază.
  4. Dezvoltă imaginația prin crearea a ceva din nimic.
  5. Îi determină se lupte pentru supraviețuire.
  6. Îi învață să colaboreze sau să lucreze individual.

Ultima caracteristică ce a contribuit la succesul jocului este faptul că ne îndeplinește una dintre cele mai mari dorințe – lucru valabil atât pentru copii, cât și pentru adulți: satisfacerea dorinței de a descoperi necunoscutul, de a explora nestingheriți și de a deține controlul asupra vieților noastre. Cu toții vrem să avem un loc numai al nostru în care să fim regi, exploratori și constructorii propriilor noastre vise. 

Este Minecraft un joc agreat și de părinți?

Părinții au observat că, dacă este folosit în mod corect, Minecraft îi poate ajuta pe copii să își consolideze cunoștințele de știință, matematică, inginerie și tehnologie, toate fiind importante în găsirea unui loc de muncă în secolul XXI. Dar, au mai remarcat că dacă, din păcate, le lasă tableta, aceștia se pot juca o zi întreagă, iar dacă le este luată, devin agitați, mai mult sau mai puțin irascibili și spun tot timpul că se plictisesc. Lumea reală nu este deloc la nivelul celei virtuale. În Minecraft, apeși un buton și primești un răspuns imediat și nelimitat ca imaginație. Nicicum nu se poate întâmpla un asemenea lucru în lumea noastră.

Să fim mai îngrijorați decât în cazul altor jocuri? Ei bine, asta este o dezbatere mondială. În mod clar, are efectele unui joc de computer, mai ales dacă nu limitezi timpul la tabletă. Toată lumea este de acord cu asta. Unii consideră însă că jocul este cât se poate de util. Așa cum spuneam, unele școli din Danemarca îl folosesc pentru a preda la ore pentru că stimulează creativitatea copiilor și capacitatea lor de a construi sisteme funcționale. 

În alte cazuri, jocul a fost folosit pentru a-i ajuta pe copii cu anumite forme de autism să socializeze. Rezultatele au fost văzute apoi în viața reală, întrucât copii care nu aveau decât un contact limitat cu lumea, au început să socializeze. În alte țări, psihologii specializați în pediatrie s-au aplecat asupra acestei probleme, dar oscilează dacă este vorba de o dependență „bună” sau una complet nesănătoasă.

Care a fost impactul lăsat de Minecraft asupra lumii jocurilor?

Minecraft a schimbat industria jocurilor video, deoarece nu pierzi sau câștigi, ci doar te distrezi. Așadar, la fel ca în cazul multor altor activități pentru copii, secretul succesului acestui joc constă în găsirea unui echilibru între timpul petrecut în fața calculatorului și cel în care desfășoară alte activități.

Părinte, copil sau adolescent, cu siguranță ai avut de-a face cu acest joc măcar o dată. Cum a fost experiența ta?

Tehnologia nu a avansat doar în domeniul jocurilor video. Citește aici mai multe despre inovațiile aduse de către mașinile hibride în materie de automobile.

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.