Mirela Stoican – despre psihologie și nu numai (interviu)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Mirela Stoican

Mirela Stoican este psiholog de profesie. A terminat liceul Pedagogic „Costache Negri” din Galați, finalizând studiile postuniversitare la Universitatea din București. În prezent este psiholog în cadrul CJRAE Focșani.

De mică și-a dorit să urmeze o carieră pedagogică, având-o model chiar pe mama ei. A lucrat câțiva ani ca pedagog, dar a fost mult mai atrasă de tot ceea ce înseamnă latură psihologică, fiind fascinată de potențialul psihicului uman și de multitudinea de fațete pe care o poate lua personalitatea umană.

Am crescut în casă cu modelul părintelui care educă oameni. – Mirela Stoican

În cadrul Holistic – Centrul Interdisciplinar de Educație Nonformală, cursul susținut de Mirela Stoican, împreună cu doamna Claudia Modreanu, se numește „Mindsetul câștigătorului – învinge blocajele mentale!’’. Cursul își propune să ajute copiii și adolescenții să vadă lucrurile și din alte perspective și să înțeleagă în detaliu întreg procesul de dezvoltare personală, proces ce se desfășoară pe tot parcursul vieții.

Mai jos vă prezentăm curricula parcursă de Mirela Stoican în cadrul cursului „Mindsetul câștigătorului – învinge blocajele mentale!’’ la Centrul Holistic:

Modulul I. Autocunoaştere

1. Dezvoltarea abilităților de autocunoaștere și autoacceptare.
2. Dezvoltarea valorii de sine: fiecare copil este unic, descoperirea deosebirilor și asemănărilor.
3. Promovarea „portretului de personalitate’’, activități creative.

Modulul II. Inteligența emoțională

1. Identificarea şi numirea corectă a emoțiilor.
2. Descoperirea emoțiilor funcționale şi disfuncționale.
3. Tehnici de control a emoțiilor disfuncționale.
4. Dezvoltarea empatiei.

Modulul III. Dezvoltarea cognitivă

1. Dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor şi de luare a deciziilor.
2. Gândirea de tip rigid vs. gândirea de tip flexibil.
3. Capcanele gândirii negativiste.

Modulul IV. Dezvoltarea socială

1. Cum ne facem prieteni? Despre prejudecăți şi stereotipuri.
2. Tipuri de comunicare (asertivă, pasivă, agresivă).
3. Abilitatea de a coopera, de a fi responsabil, de a cunoaște regulile și de a le asculta.

Cursul se întinde pe o perioadă de 2 luni, câte o întâlnire pe săptămână, la care se adaugă 2 întâlniri cu părinții. Grupele de vârstă sunt adaptate în funcție de numărul de copii înscriși și de vârstă, pornind de la categoria 6 – 10 ani.

Pentru înscrieri în cadrul Centrului Holistic, dați click.

Tot la Centrul Holistic, activează și Manuela Hornea, care ajută copiii și adolescenții pe zona de Consultanță vocațională și dezvoltare personală. Citește aici mai multe.

Dacă ești unul dintre părinții care consideră că modul de gândire este important pentru o creștere armonioasă, pentru o viață trăită cu bucurie, la potențial maxim, poate merită să-ți înscrii copilul la acest modul, dar haideți să aflăm mai multe chiar de la Mirela, în cadrul acestui interviu.

Ați ales o carieră în domeniul psihologiei. Ce v-a determinat să luați această decizie?

Mirela Stoican: Mama a fost învățătoare. Am crescut în casă cu modelul părintelui care educă oameni. Mi-am dorit întotdeauna să fiu ca mama și dorința mi s-a îndeplinit o dată cu cariera pedagogică. Am lucrat câțiva ani ca pedagog, dar eram foarte atrasă de tot ceea ce înseamnă latură psihologică. Sunt fascinată de potențialul psihicului uman, de multitudinea de fațete pe care o poate lua personalitatea umană și, în consecință, am ales să aprofundez cunoștințe în domeniu.

Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă un psiholog?

Mirela Stoican: Fiecare caz care intră în cabinet e diferit așa cum noi, oamenii, suntem diferiți. Nu am găsit decât vagi similitudini în poveștile de viață ale oamenilor și de fiecare dată adopți diferite strategii de lucru. Asta mi se pare cea mai mare provocare: nu știi ce urmează.

Românii priveau în trecut cu suspiciune persoanele care apelau la un psiholog. S-a schimbat această mentalitate? Cum ne dăm seama că noi sau copilul nostru are nevoie de ajutor psihologic?

Mirela Stoican: Gândirea de tip Numai nebunii merg la psiholog e în continuă schimbare. Oamenii merg la psiholog din diferite motive. Unii merg pentru depresie, anxietate, consum de substanțe, alții merg la cabinetul psihologic pentru că au pierdut pe cineva drag, pentru a face unele ajustări sau pentru a-și îmbunătăți cunoștințele despre ei înșiși. Eu îmi privesc pacienții ca fiind oameni inteligenți care caută în mod activ să își îmbunătățească viața.

Se tot vorbește despre faptul că rețelele sociale ajung să ne influențeze foarte mult. Ce ne poate spune psihologia despre aceste noi tehnologii?

Mirela Stoican: Friedrich Nietzsche spunea: „Echipamentul nostru de scris ia parte la formarea gândurilor noastre”. Rețelele de socializare te ajută să fii conectat și să comunici cu prietenii din copilărie, cu rudele stabilite la mii de kilometri. Sunt atrăgătoare pentru că oferă utilizatorilor un plus de încredere de fiecare dată când primesc un „like” sau un comentariu la o postare.

Partea negativă a utilizării lor în exces poate reduce însă stima de sine deoarece oamenii tind să scoată în evidență pe conturile de socializare doar aspectele pozitive ale vieții. Verificarea permanentă a mesajelor primite precum și comunicarea excesivă pe Internet duce de multe ori la pierderea contactului cu lumea reală, mulți copii considerând că adevărata fericire este doar în mediul online. Acest lucru favorizează, uneori, apariția sentimentelor de nemulțumire și anxietate și chiar influențarea tinerilor de a face parte din diverse minorități sociale.

Psihologul Scott Bea explică:

Impulsul de a verifica regulat statusul și noile postări este generat din nevoia de a reduce starea de anxietate, însă în realitate acest comportament nu face altceva decât să genereze și mai multă anxietate. Oamenii se loghează pentru a se liniști, fără să-și dea seama că această nevoie este ca un drog.

Alte efecte negative ale acestor rețele este perturbarea rutinei de somn, efect demonstrat într-un studiu care a constatat că persoanele care folosesc des rețelele de socializare sunt de trei ori mai predispuse la a avea dificultăți în a adormi spre deosebire de persoanele care le utilizează rar.

De cât timp sunteți voluntar în cadrul proiectului Holistic – Centru Interdisciplinar de Educație Nonformală?

Mirela Stoican: De aproximativ 2 luni.

Ce v-a determinat să luați parte la acest proiect?

Mirela Stoican: Dorința de a aduce un mic sprijin comunității din care fac parte, punând la dispoziție cunoștințele pe care le-am asimilat de-a lungul vremii.

Vă face plăcere să lucrați alături de copiii și adolescenții înscriși la cursurile dumneavoastră? Participă și părinții?

Mirela Stoican: Cu copiii este cel mai ușor de lucrat pentru că ei sunt foarte receptivi la nou și la schimbare. Copiii sunt partea ludică din noi și contactul cu ei ne face să nu neglijăm această parte importantă a vieții noastre și anume inocența. Întotdeauna când lucrez cu copiii, lucrez și cu părinții deoarece sunt două părți ce nu pot fi divizate. Cursul oferă, de asemenea, posibilitatea părinților de a deveni adulți responsabili pentru a aduce un plus de valoare comunicării și educației propriului copil.

Ce le puteți transmite părinților pentru a-i convinge să-și înscrie copiii la cursul dumneavoastră și implicit să devină cursanți ai Centrului Holistic?

Mirela Stoican: Holistic este un concept nou ce-și propune să facă conexiunea și mai puternică dintre minte și trup. Activitățile alese de Centru ating toate laturile, toate nevoile omului pentru a se conecta cu sine și cu lumea din exterior. Înainte de a-ți dori să ai un copil dezvoltat din punct de vedere cognitiv e bine să-ți dorești să dezvolți latura emoțională a copilului. Știu cazuri în care copii foarte buni la școală au eșuat la vârsta maturității deoarece nu au rezistat provocărilor emoționale prin care au trecut. Pentru a avea un copil echilibrat, PREVENȚIA este cel mai bun mijloc spre echilibru și sănătate.

Doriți să ne mai transmiteți ceva în încheiere?
Mirela Stoican: Vă doresc mult succes și multe generații de copii echilibrați!

Pe Mirela o puteți găsi și la Cabinetul individual de psihologie Mirela Daniela Stoican.

Loading

Comentariile sunt închise.