Prințesa Sissi: Povestea unei regine care a domnit timp de 44 de ani

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Autor: Diana Caragea

Elizabeta de Bavaria, împărăteasa Austriei și regina Ungariei, a fost una dintre cele mai consacrate figuri istorice, de asemenea recunoscută pentru delicatețea și frumusețea sa unică. Descoperiți cele mai importante evenimente din viața sa în acest articol dedicat prințesei Sissi!

Prințesa Sissi, povestea fără final fericit a unei prințese

Prințesa Sissi este considerată o prințesă în adevăratul sens al cuvântului, ducând o viață tragică și plină de dificultăți, privată de libertate datorită condițiilor în care femeile trăiau la acea vreme. Chiar dacă a fost ținută captivă ca o pasăre în cușcă, a încercat să își deschidă aripile pentru a putea zbura liber. Din nefericire, sfârșitul său a fost la fel de nefast precum tragediile cu care s-a confruntat.

Inițierea Prințesei Sissi

Elizabeta Aurelia Eugenia de Wittelsbach s-a născut în Münich, în Palatul Ducilor de Bavaria, în anul 1837, de Crăciun, fiind a treia fiică a arhiducelui Maximilian și a prințesei Ludovica. Prințesa era mărinimoasă, iar mama ei nu s-a ocupat în mod deosebit cu viața de curte, dedicându-și timpul în vederea educării copiilor săi pe care i-a îndemnat să gândească liber, fără a fi influiențați de presiunea regală. Tatăl său a fost absent, având de altfel o mulțime de amante și copii ilegitimi. Acest lucru i-a conferit Prințesei Sissi un caracter rebel, ieșit din comun la acea vreme. De asemenea, îi plăcea să aibă grijă de oamenii nefericiți.

În copilărie, a dus o viață ca în basme, fără griji, scriind poezii și ascultând adesea cântecul păsărilor, asemenea unei prințese de basm, însă totul avea să se schimbe pentru totdeauna pentru micuța visătoare la vârsta de 13 ani.

Prima sa iubire s-a lăsat cu o cruntă dezamăgire, nu doar datorită relației interzise dintre ea și contele Riccardo de către părinții săi, ci și din cauza morții subite a tânărului nobil, acesta fiind răpus de boală în doar câteva zile.

Căsătoria Prințesei Sissi cu Francis Iosif I de Austria

La doar 16 ani, Prințesa Sissi se căsătorește cu împăratul Austriei Francis Iosif I (21 de ani). Planul inițial era ca împăratul să se căsătorească cu Elena, sora Elizabetei, însă acesta s-a răzgândit în ultimul moment în favoarea frumuseții deosebite a surorii mai mici pe care a avut ocazia de a o întâlni la Ischl pe 16 august 1853.


Proaspăt căsătorită, frumoasa prințesă trebuie să se pregătească pentru responsabilitățile care vin odată cu titlul său regal. În acest stadiu devine esențială învățarea altor trei limbi, istorie și geografie. După îmbogățirea culturii generale, este important să obțină o bună postură în timpul dansului, pentru a impresiona aristocrații și chiar populația.

Chiar dacă Prințesa Sissi s-a alăturat unei familii atât de influente și puternice, aceasta nu a fost fericită în căsătoria cu Francis Iosif I. Nu și-a iubit soțul, un lucru des întâlnit în căsătoriile aranjate. Ea a fost cea care a declarat:


Sigur că îl iubesc, dar dacă nu ar fi fost împărat…

Noua familie a Prințesei Sissi

Elizabeta devine o figură importantă și renumită pentru popor datorită frumuseții aparte și a tinereții sale. Intențiile sale de a se căsători nu erau considerate onorabile în ochii soacrei sale, Sofia de Wittelsbach, care a acuzat-o de materialism, nescăpând-o din ochi pentru o clipă.
Mama lui Francis Iosif I o preferase pe Elena de la bun început, Prințesa Sissi fiindu-i antipatică din cauza imaturității  și naivității specifice vârstei care erau văzute ca un semn de slăbiciune. Eforturile sale de a o face de stofă regală erau percepute într-un fel malițios și nociv, în urma pregătirii, sănătatea Prințesei Sissi având mult de suferit.

Acest lucru, împreună cu presiunea constantă din partea publicului au făcut-o pe prințesă să sufere de numeroase tulburări nervoase precum insomnie, depresie și anorexie. Primul său copil, Sofia, pe care a născut-o la 18 ani, a murit după doar doi ani, lăsând astfel o durere teribilă în sufletul prințesei. În anul 1856 se naște Gisella, iar în 1858, succesorul la tron, Rudolf.

Dacă lumea vrea să vorbească despre mine, atunci ar trebui să știe măcar cum sunt în realitate.

Suferința prințesei Sissi

Suferința a urmărit-o pe împărăteasă de-a lungul vieții, întâi pierzându-și iubitul văr Ludwig în anul 1886 (regele Bavariei), apoi fiul său și viitorul succesor la tron s-a sinucis pe 30 ianuarie 1889 în castelul din Mayerling. Acesta este momentul în care cuplul devine vizibil distant.
Elizabeta începe să călătorească pe ascuns, venind deseori în Ungaria (țară unde purta titlul de regină). Absența ei a fost resimțită de către împăratul Francis Iosif I.

Și-a pierdut surâsul de odinioară. 

În portretele de după aceste incidente este văzută într-o lumină tristă, melancolică și cugetătoare.

 

Atentatul asupra Prințesei Sissi

Pe data de 10 septembrie 1898, la vârsta de 61 de ani, în timpul șederii sale la Geneva, la Hotel Beau-Rivage, pe când încă purta haine negre după sinuciderea fiului său (semn prevestitor pentru tragedia ce va urma) a fost înjunghiată de anarhistul italian Luigi Lucheni.  Criminalul și-a ascuns arma într-un buchet de flori. A omorât-o după ce a înjunghiat-o o singură dată mortal, în timp ce se pregătea să se îmbarce. A fost capturat la puțin timp de patru trecători, în apropiere de locul crimei, și arestat pentru uciderea prințesei.
Întrebat de ce a comis un act atât de oribil, a răspuns comisarului că motivul a fost:

 Deoarece sunt un anarhist. Deoarece sunt sărac. Deoarece iubesc muncitorii și doresc moartea bogaților.

După ce a fost arestat, a fost condamnat la închisoare pe viață, însă s-a sinucis.

 

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.