Ziua Republicii Italiei – sărbătorită în data de 2 iunie

Ziua Republicii Italiei, sărbătoare națională, se comemorează în fiecare an în amintirea nașterii Republicii italiene pe data de 2 iunie. Împreună cu Ziua Liberării, zi festivă ce are loc cu câteva săptămâni mai devreme, Ziua Republicii reprezintă unul dintre cele mai importante momente a istoriei Italiei.

 

Ziua Republicii Italiei – Istoria

În data de 2 iunie 1946, după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și sfârșitul regimului totalitar fascist a lui Benito Mussolini, s-a ținut un referendum prin care populația a decis viitorul  națiunii: să continue să fie o monarhie sau să devină republică.

La acest referendum instituțional se realizează pentru prima dată în Italia votul prin sufraj universal. Rezultatul arăta 12,717,923 voturi în favoarea republicii și 10,719,284 voturi în favoarea monarhiei (cu un procent de 54.3%, respectiv 45.7%). Acest rezultat a fost anunțat de către Curtea de Casație pe 10 iunie 1946, iar pe 18 iunie, după 85 de ani de monarhie, se stabilește instaurarea Republicii italiene.

Regele Italiei, Umberto al II-lea de Savoia, pentru a evita răspândirea conflictelor deja manifestate în mod brutal în diferitele orașe italiene între susținătorii monarhiei și cei ai republicii din toată țara, pe 13 iunie decide să abandoneze Italia și să plece în exil în Portugalia. Începând cu 1 ianuarie 1948, odată cu intrarea în vigoare a Constituției Republicii, le-a fost interzisă intrarea în Italia descendenților băieți ai regelui; această prevedere fiind abrogată în mod definitiv în anul 2002.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rai Cultura (@raicultura)

Ziua Republicii Italiei – Primul vot al femeilor în Italia

Votul din 2 iunie 1946 a fost un moment culminant pentru marea majoritate a italienilor abia ieșiți dintr-o dictatură și Conflagrație Mondială. Pentru rolul important pe care femeile l-au avut în timpul războiului împotriva nazifascismo[1], la referendum, acestea au votat pentru prima dată.

[1] Nazifascismo = În timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Italia pe lângă lupta împotriva fascismului, s-a desfășurat și lupta împotriva nazismului deoarece nemții în anul 1943 au cucerit marea majoritate a teritoriului italian.

Ziua Republicii Italiei – Adunarea constituantă a Guvernului

La referendum, pe lângă alegerea formei de guvernământ, italienii au ales și deputații Adunării Constituante și corpul legislativ care avea sarcina importantă de a elabora noua Constituție. Astfel, Adunarea Constituantă l-a nominalizat pe Enrico de Nicola drept noul șef provizoriu al Statului și mai apoi primul președinte al Republicii. Primul președinte al consiliului a fost Alcide de Gasperi, fondatorul partidului Democrazia Cristiana. Noua Constituție italiană a intrat în vigoare în data de 1 ianuarie 1948.

În această Constituție se află toată istoria noastră, tot trecutul nostru, toate suferințele noastre, toate nenorocirile noastre, gloriile noastre: toate sunt relatate în aceste articole. (Piero Calamandrei)

Festivități de Ziua Republicii Italiei

 

Republica italiană a fost fondată în anul 1946 și este sărbătorită anual la data de 2 iunie. De obicei festivitățile includ tradiționala defilare militară la Fori Imperiali la Roma și spectacolul Frecce Tricolori pe cerul din Roma. De asemenea, sunt desfășurate și alte activități precum vizitarea grădinilor din palatul Quirinale și depunerea coroanei de lauri de către președintele republicii deasupra mormântului soldatului Necunoscut, la Altarul Patriei.  

Ziua Republicii Italiei este considerată în Italia zi de mare sărbătoare, reprezentând nașterea unei noi Națiuni. Pentru a înțelege mai bine nivelul de importanță, această sărbătoare poate fi comparată cu Ziua Independenței în Statele Unite ale Americii (4 iulie) sau atacul asupra Bastiliei din Paris (14 iulie).

Pregătiri pentru Ziua Republicii Italiei

În data de 1 iunie va avea loc, precum în anii trecuți, concertul atribuit ambasadorilor și a persoanelor cu o înaltă funcție politică; un concert de muzică clasică care răsună pe notele lui Beethoven și Mascagni realizată de orchestra „Fenice” dirijată de marele maestru sud-coreean Chung Myung-whun.

În data de 2 iunie se va desfășura defilarea militarilor și spectacolul Patrulei acrobatice a Forțelor aeriene Italiene care va începe de la orele 10:00 și va dura în jur de 15 minute.

La mulți ani de Ziua Republicii Italiei!

În acest articol puteți găsi informații referitoare la un oraș care se află în apropiere de Roma, un oraș foarte iubit de către unul dintre împărații Romei.

Poți citi despre Ziua Republicii Italiene în limba italiană!

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.