6 cascade din România care te vor face să spui „wow”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
cascade
Cascada Cailor © Alexa Nica

Cascadele sunt frumoasele căderi de apă, adevărate minuni ale naturii, care atrag o mulțime de turiști pentru a le oferi spectacole unice, în decoruri parcă desprinse din povești. Să trecem, deci, pe lista cu obiective turistice de vizitat și impresionantele monumente ale  naturii, care sunt cascadele românești.

Să ne încărcăm privirea de frumos și sufletul de energie, citind despre 6 cele mai spectaculoase cascade din România.

1. Cascada Bigăr

Situată fix la jumătatea distanței dintre Polul Nord și Ecuator, la Paralela 45, în Valea Minișului din județul Caraș-Severin, cascada Bigăr reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din țara noastră. Aceasta face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Aceasta a devenit celebră în anul 2013, după ce site-ul The World Geography a clasificat-o drept cea mai impresionantă cascadă din lume.

 

 

Înălțimea este de doar 8 metri, dar ce o face  spectaculoasă este căderea apei de pe roca de tip calcaros, acoperită cu mușchi. Chiar dacă nu are o înălțime prea mare, forma și căderea apei au clasat-o pe primul loc în lume. Iarna, cascada oferă un spectacol minunat datorită țurțurilor de gheață.

Fie că există o singură cauză sau că este vorba de un conglomerat de factori fatidici, pierderea acestei cascade va afecta atât economia, turismul și popularitatea zonei, cât și sufletul pasionaților de călătorii. Citește aici despre: Cascada Bigăr – prăbușirea unui colț de vis.

2. Cascada Cailor

Cascada Cailor este a doua ca înălțime din România, iar căderea de apă măsoară 90 de metri. Aceasta se află în apropierea stațiunii Borșa din Maramureș, în partea de Nord-Est a munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se prăvălește în mai multe trepte peste un versant calcaros numit Podul Cailor, oferind o priveliște spectaculoasă. Însă, cea mai impresionantă priveliște o oferă primăvara, când debitul apei este mare, și implicit căderea ei este mai fascinantă.

 

https://www.youtube.com/watch?v=G3L84OUIoV4

3. Cascada Bâlea

După un traseu de vis pe Transfăgărășan, până la Cabana Bâlea Cascadă, la doar 50 de metri de mers pe jos, se află Bâlea. Situată în masivul Făgăraș, între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, cascada surprinde cu cei 50-60 de metri de cădere de apă ropotitoare.

 

4. Cascada Duruitoarea

Cascada Duruitoarea se află în Parcul Național din Masivul Ceahlău din județul Neamț. Este formată pe pârâul Rupturii și se varsă în Valea Schitului, apoi în lacul Bicaz. Căderea de apă de aproape 25 de metri este întreruptă în două părți distincte de un prag. Partea superioară are circa 20 de metri și o cădere aproape verticală, iar partea inferioară măsoară aproximativ 5 metri.

 

 

Aici, apa se revarsă peste stâncă ca o perdea. La bază, apele au săpat prin eroziune marmite. Zgomotul puternic produs de căderea apei i-a dat numele Duruitoarea. Primăvara, când debitul apei este mare, zgomotul devine asurzitor.

5. Cascada Vălul Miresei

Cascada Vălul Miresei este cunoscută și drept Cascada Răchițele și se află în comuna Mărgău din județul Cluj. Căderea de apă se împrăștie de la aproximativ 30 de metri pe stâncă, luând forma unui voal de mireasă. De la această formă i se trage și numele de Cascada Miresei. Pe timpul iernii, când peretele stâncos îngheață, devine un loc de atracție pentru pasionații de escaladă pe gheață.

 

 

O veche legendă care circulă amintește de o mireasă care a căzut de pe stânci, iar voalul i-ar fi rămas agățat pe ele. Lacrimile nuntașilor care au plâns-o au format cascada.

6. Cascada Beușniței 

Cascada Beușniței se află în Rezervația Naturală din Parcul Național al Cheilor Nerei-Beușnița, din Caraș-Severin. Cascada este formată din mai multe căderi de apă în trepte pe râul Beu. De-a lungul timpului, apa râului a săpat în substratul calcaros, care a fost depus în straturi. Ele au format tuful calcaros. Acest aspect o face să semene cu cascada Bigăr.

 

 

Să nu uităm de toate locurile frumoase cu care a fost înzestrată țara noastră. Să le vizităm cu toții ori de câte ori avem ocazia!

Dacă doriți să aflați mai multe despre obiectivele din Cluj-Napoca, nu ezitați să citiți acest articol.

Surse

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.