Cádiz: 5 locuri fermecătoare de vizitat

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Traducere: Nicolae Sabrina-Aurora

Deși la prima vedere poate părea un simplu oraș din Andaluzia, Cádiz iese în evidență prin bogata și fascinanta sa istorie, pentru că este unul dintre cele mai vechi orașe încă populate din Europa de Vest.

Cádiz a fost fondat pentru fenicieni și păstrează în vestigiile sale arhitectonice memoria ocupației romane și, mai târziu, a celei arabe. Situat lângă ocean și încărcat de istorie, Cádiz are multe de oferit. Te invit să descoperi 5 dintre principalele sale atracții turistice.

1. Turnul Tavira

Cádiz este cunoscut pentru turnurile sale care oferă o priveliște frumoasă asupra orașului – se găsesc nu mai puțin de 134 de turnuri. În secolul al XVIII-lea, era marilor dezvoltări ale orașului, din aceste turnuri se puteau supraveghea navele comerciale care se întorceau din America. 

Dintre toate turnurile, Turnul Tavira este probabil cel mai remarcabil, fiind cea mai înaltă clădire din Centrul Vechi al orașului. Având 45 de metri peste nivelul mării și fiind poziționat în centrul orașului, a fost declarat turn oficial de control al portului din Cádiz.

Turnul Tavira oferă o priveliște extraordinară asupra orașului de pe platforma situată în vârf. Altă atracție binecunoscută este camera obscură, un tip de joc optic ce constă într-o cameră cufundată complet în întuneric, cu pereții vopsiți în negru, în centrul căreia se află un panou alb curbat, ca o masă. Pe acesta se proiectează imaginea orașului din afara turnului.

Obiectivele au o distanță focală mare, ceea ce face ca imaginea proiectată pe ecran în timp real să fie foarte amplificată – obiectele aflate la o distanță mare părând foarte aproape. Camera obscură din Turnul Tavira este o atracție turistică unică, fiind prima de acest tip amenajată în Spania, în anul 1994.

 

2. Parcul Genovez

Centrul Vechi oferă, pe lângă edificiile istorice, această grădină istorică, situată lângă mare. Povestea ei începe în secolul al XVIII-lea, când nu era decât un simplu drum cu puțini arbori. Putem să ne dăm seama în ce stare se afla atunci începând cu numele său popular – Drumul Pătrujelului. Parcul a suferit, de-a lungul anilor, tot felul de reamenajări fiind extins și transformat în frumosul parc pe care îl putem vizita astăzi.

Parcul Genovez are un bulevard central, divizat în trei străzi înconjurate de chiparoși și palmieri. Restul parcului este destul de asimetric și oferă o varietate de peste 100 specii de arbori și arbuști; câteva dintre ele unice în oraș. Printre cele mai cunoscute atracții turistice ale parcului amintim de Peștera, un lac cu cascadă, unde se găsesc diverse tipuri de păsări.

3. Teatrul Roman

Construit în jurul anului 70 î. Hr., Teatrul Roman din Cádiz este considerat cel mai vechi din Peninsula Iberică, dar și unul dintre cele mai mari. Importanța sa în Hispania Romană este mare, căci este menționat în opere ale marilor clasici precum Strabon și Cicero. A fost unul dintre cele mai mari teatre din întregul Imperiu Roman. După ce a fost abandonat în secolul IV, pe ruinele sale s-a construit, în secolul al XIII-lea, din ordinele lui Alfonso X al Castiliei, o fortăreață.

Rămășițele teatrului au fost descoperite în 1980 sub cartierul El Pópulo și au fost excavate doar parțial. De asemenea, în acest proces, au fost descoperite urme ale unui cartier ce datează din perioada Taifasurilor.

4. Plaja La Caleta

Fiind un oraș portuar, Cádiz are o mare varietate de plaje de oferit. Cea mai apreciată și mai populară este La Caleta. Din cauza localizării sale în Centrul Vechi este cea mai mică plajă a orașului și, în același timp, izolată de celelalte, dar are propriul ei farmec.

Înconjurată de două fortărețe, Castelul San Sebastian și Castelul Santa Catalina, această superbă plajă a inspirat de-a lungul timpului artiști precum Isaac Albéniz y José María Pemán. Fiind asemănătoare cu La Habana, La Caleta apare în filmul 007: Die Another Day în scene plasate în capitala Caraibilor.

5. Catedrala din Cádiz

Construcția acestei catedrale a început, evident, în secolul marii dezvoltări a orașului Cádiz – secolul al XVIII-lea. Este creația lui Vicente Acero și construcția ei a început în anul 1722.

Arhitectura combină tradiția arhitectonică spaniolă cu forme baroce italiene. Construcția a durat atât de mult încât Catedrala a fost supusă câtorva modificări ale stilului în care fusese inițial construită. La elementele cele mai înalte, cum ar fi cupola și turnurile, se observă influențele neoclasice de la acele vremuri. Catedrala a fost consacrată abia în anul 1838.

Cum planul acestei catedrale a trecut prin mâinile mai multor arhitecți pe parcursul acestor 116 ani, se observă tranziția de la stilul baroc inițial la neoclasicism. Acest amestec de stiluri nu a făcut decât să îi dea și mai mult farmec, emfatizând modul cum s-au schimbat de-a lungul timpului preferințele artistice.

Turul catedralei include însăși catedrala, cu cripta și sacristia, turnul cu ceas, cu o frumoasă panoramă de 360° și Trezoreria, unde se pot vizita atelierele de pictură și sculptură, tezaurul catedralei și grădina interioară în stilul arhitectocnic mudéjar (stil care îmbină elementele romanice și gotice cu arta arabă).

Sper că ți-am stârnit interesul pentru acest încântător oraș și că îl vei lua în considerare când îți vei plănui următoarea vacanță.

Citește și:

Poți citi acest articol și în spaniolă.

 

Surse:

 

Loading

Dejá un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.